Hlavní obsah

Zemřel údajný nacistický zločinec Karkoc, bylo mu sto let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 100 let zemřel ve Spojených státech údajný nacistický zločinec ukrajinského původu Michael Karkoc, napsala agentura AP. Ta údajného velitele nacistické jednotky SS pomohla v roce 2013 vypátrat v americkém státě Minnesota.

Foto: Profimedia.cz

Michael Karkoc

Článek

Muže začalo předběžně vyšetřovat Německo a polské úřady projevily zájem o jeho vydání. Karkocova rodina však podle agentury trvá na tom, že tento muž, který se v USA živil jako tesař, nikdy nacistou nebyl a nikdy se nedopustil nacistických zločinů.

Ukrajinský rodák Karkoc byl podezřelý, že se za druhé světové války jako velitel oddílu krajanů spolupracujícího s nacisty podílel na zvěrstvech. Jeho jednotka se podle vyšetřovatelů například v roce 1944 zúčastnila vyhlazení polských obcí Chlaniów a Wladyslawin a povraždila tam 44 mužů, žen a dětí.

Karkoce vyšetřovalo Německo, ale v roce 2015 vyšetřování odložilo na neurčito kvůli tomu, že obviněný by nebyl schopen sledovat proces. Polský Institut národní paměti (IPN), který má na starosti vyšetřování zločinů komunismu a nacismu, pak v roce 2017 postoupil žádost o Karkocovu extradici velvyslanectví Polska ve Washingtonu. Karkoc však nakonec dožil v USA.

Agentura AP v roce 2013 zveřejnila článek o působení muže u Ukrajinské sebeobranné legie podléhající SS. Podle historických dokumentů vypalovala vesnice plné žen a dětí. Několik let po druhé světové válce prý Karkoc lhal americkým imigračním úřadům, aby se mohl usadit v USA.

Karkoc zemřel už 14. prosince, zjistila agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám