Hlavní obsah

Zemřel nejmladší zachráněný ze Schindlerova seznamu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 83 let zemřel v Kalifornii Leon Leyson, nejmladší z 1 200 Židů, které před nacisty zachránil německý průmyslník Oskar Schindler. Leyson zemřel v sobotu po čtyřletém boji s rakovinou, uvedla agentura AP s odkazem na vyjádření jeho dcery Stacy Wilfongové.

Foto: Profimedia.cz

Leon Leyson

Článek

Leysonovi nebylo ještě deset let, když německá armáda v roce 1939 obsadila Polsko. O půl roku později byl s rodinou nahnán do krakovského gheta. Měl štěstí, přežil razie a masové vraždění.

„Nesčetněkrát jsem mohl zemřít, kdybych zrovna udělal krok vlevo, anebo jindy vpravo. Nesouviselo to s chytrostí nebo něčím takovým,“ popsal v polovině 90. let svoje přežití. Dva z jeho bratrů takové štěstí neměli, holocaust nepřežili.

Svůj život jsem nežil ve stínu holocaustu. Svým dětem jsem nepředával strach, ale svobodu.
Leon Leyson

Leyson se posléze stal nejmladší osobou zapsanou na seznamu Oskara Schindlera, který Židy, kteří měli být vyhlazeni v koncentračních táborech, využil jako pracovní sílu poté, co je od nacistů odkoupil. „Malý Leyson“, jak mu režimu věrný průmyslník ze Svitav říkal, musel stát na bedně, aby mohl obsluhovat stroje. Byl velice slabý a Schindler mu podle jeho svědectví osobně zdvojnásobil příděl jídla.

V Schindlerově výrobně válečného materiálu pro Němce se zachránili i Leysonovi rodiče a zbylí dva sourozenci.

Foto: Profimedia.cz

Oskar Schindler

Po válce Leyson emigroval do USA, kde později 39 let učil na střední škole. O svých válečných zážitcích nechtěl mluvit, a to ani před rodinou. Veřejně se začal vyjadřovat až po úspěšném filmu o Schindlerově seznamu.

„Svůj život jsem nežil ve stínu holocaustu. Svým dětem jsem nepředával strach, ale svobodu,“ řekl v roce 1997 Leyson.

Se Schindlerem se naposledy setkal v roce 1974 v Los Angeles krátce před jeho smrtí. „Já vím, kdo jsi,“ řekl mu s úsměvem Schindler, když se mu Leyson chtěl představit. „Jsi Malý Leyson“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám