Hlavní obsah

Zemřel Fred Thompson, politik a herec ze Smrtonosné pasti

Nashville
Aktualizováno

Bývalý republikánský senátor a herec Fred Thompson zemřel v neděli ve věku 73 let. Objevil se v řadě filmů, jako byl Hon na ponorku, Smrtonosná past 2 či Mys hrůzy. Známý byl i jako okresní prokurátor Arthur Branch v televizním seriálu Právo a pořádek. Podlehl nádorům mízních uzlin, informoval deník Nashville Tennessean s odvoláním na Thompsonovu rodinu.

Trailer k filmu Smrtonosná past 2

 
Článek

Thompson skonal v rodinném kruhu v domě v Nashvillu. „Užíval si srdečného smíchu, pevných stisků ruky, dobrého doutníku a zdravé dávky pokory. Fred byl stejný na chodbě v Senátu, ve filmovém studiu i na náměstí ve svém domovském Lawrenceburgu,“ stojí v prohlášení rodiny.

„Používal své kouzlo jako právník, herec, člen výboru vyšetřující Watergate i americký senátor, aby se stal jedním z nejzásadovějších lidí sloužících efektivně veřejnosti. Byl mým přítelem skoro padesát let. Bude mi hodně chybět,“ uvedl současný republikánský senátor za Tennessee Lamar Alexander pro list USA Today.

Foto: Mike Segar , Reuters

Fred Thompson při předvolební diskusi, vlevo je Rudy Giuliani.

I když je Fred Thompson znám především jako herec, věnoval se hodně politice a v letech 1973 a 1974 působil jako právník v senátním výboru vyšetřujícím aféru Watergate, která vedla k odstoupení Richarda Nixona. Poté se vrátil k privátní praxi, kdy zastupoval Marii Ragghiantiovou, která byla vyhozena, když odmítla propustit vězně, který uplácel demokratického guvernéra Tennessee Raye Blantona a dostal milost. Případ vyhrál. Blanton za uplácení sice nikdy nebyl odsouzen, ale nakonec ve vězení skončil za vydírání a uplácení při prodeji licencí na prodej lihovin. Podle knihy o případu Ragghianatiové byl v roce 1985 natočen film Marie, ve kterém hrál Thompson sebe sama.

Foto: Profimedia.cz

Fred Dalton Thompson na fotografii z roku 2012

Tak začala jeho filmová kariéra, kdy se objevil i v pokračování Smrtonosné pasti a v Bouřlivých dnech z prostředí automobilových závodů nebo ve snímcích Bez východiska a S nasazením života. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Fred Dalton Thompson (vpravo) a Dennis Franz ve Smrtonosné pasti 2 z roku 1990

Do Senátu byl poprvé zvolen v roce 1994, když nahradil viceprezidenta Al Gora. V roce 1996 byl zvolen podruhé a v roce 1997 vedl senátní výbor pro vlání aféry v době vyšetřování praktik financování demokratů a možného vlivu čínských dárců na Clintonovu politiku v Bílém domě.

Po vypršení termínu se v roce 2002 vrátil k herectví. Na hřebík je pověsil v roce 2007, kdy se pokusil uspět v nominaci republikánů do prezidentských voleb. Zpočátku byl považován za favorita, ale špatně čelil tlaku, jako bylo obvinění, že měl mokasíny od Gucciho. Když skončil třetí v primárkách v Jižní Karolíně, odstoupil. Při vstupu do voleb býval často přirovnáván k bývalému prezidentovi s hereckou minulostí Ronaldu Reaganovi. Sám se také označoval za Reaganova politického dědice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám