Hlavní obsah

Zaveďme trest smrti pro masové vrahy, vyzval Trump. Chce zastavit i kulturu násilí

V souvislosti se smrtícími víkendovými útoky, při nichž mladí útočníci v amerických městech Dayton v Ohiu a El Paso v Texasu postříleli celkem 29 lidí, vyzval americký prezident Donald Trump k zavedení trestu smrti pro masové vrahy a zločince z nenávisti. Uvedl také, že k radikalizaci útočníků slouží internet a sociální sítě.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Podle Trumpa nemají na častých případech střelby na veřejnosti s desítkami obětí vinu zbraně, ale "duševní poruchy a nenávist". „Duševní choroba mačká spoušť, nikoli zbraň sama,” uvedl americký prezident při projevu v Bílém domě.

Proto je v USA zapotřebí reformovat zákony o duševním zdraví, aby bylo možné rozpoznat psychicky narušené osoby. Lidem, kteří se provinili zločiny z nenávisti a masovými vraždami, by měly soudy ukládat trest smrti, řekl Trump.

Ministerstvo spravedlnosti by podle něj mělo ve spolupráci s místními úřady a správci sociálních sítí zjišťovat a identifikovat podezřelé osoby dřív, než se rozhodnou k úderu. Držitelé zbraní, u nichž hrozí nebezpečí z násilných činů, by měli být ze zákona pod dohledem.

"Nenávist stravuje ducha" 

Američané musejí "odsoudit fanatismus, rasismus a bělošskou nadřazenost," řekl prezident. "Tyto hrozivé ideologie je třeba porazit. Nenávist nemá v Americe místo, protože křiví mysl, ničí srdce a stravuje ducha," konstatoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila, jak policie zneškodnila útočníka v Daytonu Video: Reuters

Trump také vyzval k postihu nenávistných projevů na internetu, sociálních sítích a ve videohrách. Podle něj přispívají k radikalizaci lidí a podněcování "ohavných zločinů". Tuto "kulturu násilí" je třeba zastavit nebo omezit, řekl prezident bez dalších podrobností či návrhů.

Prezident v pondělí nedlouho před svým projevem na Twitteru vyzval k zavedení zákonů, které by umožnily "přísné kontroly" kupujících při prodeji střelných zbraní. V proslovu, který Bílý dům avizoval předem, se ale o žádném takovém opatření nezmínil.

Sněmovna reprezentantů v únoru schválila návrh zákona, který stanoví až desetidenní lhůtu pro kontroly kupujících při prodeji zbraní. Návrh leží v Senátu a prezident na jaře pohrozil, že v případě schválení ho bude vetovat. Později se vyslovil pro "umírněné" změny v systému kontrol kupujících a podpořil návrhy na vyzbrojování učitelů, které má zabránit masakrům v amerických školách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám