Hlavní obsah

Žádný infarkt, Putinův poradce zemřel ve Washingtonu po úderu do hlavy

Washington

Bývalý spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina nezemřel závěrem loňského roku v hotelu ve Washingtonu na infarkt, jak se původně uvádělo, ale v důsledku zranění hlavy. Uvedl to v pátek list The Washington Post s odkazem na pitevní zprávu. Michail Lesin měl podle zprávy také zranění na krku, na trupu a na rukou i nohou.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Michail Lesin na fotografii z roku 2002

Článek

Někdejší ruský ministr spojů a šéf společnosti Gazprom Media byl nalezen mrtvý na počátku listopadu v hotelovém pokoji u washingtonského Dupont Circle. Ruská média s odvoláním na zdroje z rodiny psala, že sedmapadesátiletý Lesin zemřel na infarkt.

Nyní úřad hlavního washingtonského soudního lékaře potvrdil, že smrt nastala v důsledku zranění hlavy po úderu či úderech. Blíže výsledky pitvy nekomentoval. Policejní mluvčí Dustin Sternbeck dodal, že vyšetřování pokračuje.

Rusko si ve čtvrtek postěžovalo, že ho Američané o průběhu vyšetřování neinformují. „Ruské velvyslanectví ve Spojených státech opakovaně zaslalo diplomatickými kanály požadavek ohledně vyšetřování. Americká strana nám neposkytla žádnou podstatnou informaci,“ uvedla na Facebooku mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Putin ho chválil

Podle stanice BBC byl Lesin dlouhodobě považován za jednu z nejvlivnějších osobností na ruském mediálním trhu. Poradcem prezidentské kanceláře byl od roku 2004 do 2009, kdy pomáhal s vytvořením státního zpravodajského kanálu Russia Today. Jeho práci po jeho smrti ocenil i Putin, když uvedl, že „obrovsky přispěl k formování moderních ruských médií“.

Na pozici šéfa Gazprom-media rezignoval Lesin předloni.

Související téma:

Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

V loňském roce se v USA dostal do podezření, když senátor z Mississippi Roger Wicker vyzval k prošetření Lesinova majetku. Ministerstvu spravedlnosti USA zaslal Wicker list, v němž dokazoval, že Lesin zakoupil nemovitosti v Los Angeles za 28 miliónů dolarů (697 miliónů Kč) poté, co jako státní úředník skončil. Wickera zajímalo, jak mohl úředník sehnat takové peníze, a vyjádřil obavu, že se jedná o peníze nějakého jednotlivce či firem, na kterou USA uvalily sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám