Hlavní obsah

Záchrana deseti horníků v mexickém dolu se komplikuje. Do šachet přitéká další voda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexico City

Už dva týdny zůstává deset horníků zatopených v dole Pinabete v obci Sabinas na severu Mexika. Jejich osud je nejasný. Záchranářům s jejich lokací nepomohl ani vodní dron, komplikací je navíc další voda, která do šachet přitéká zřejmě z nedalekého nepoužívaného dolu. S přibývajícím časem se naděje na záchranu mužů krátí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přitékající voda komplikuje záchranu 10 horníků, kteří jsou už dva týdny uvězněni v mexickém doleVideo: Reuters

 
Článek

Mexické ministerstvo zahraničí požádalo o pomoc jednu německou a jednu americkou firmu. O jaké konkrétní společnosti se jedná, však neprozradilo.

„Existují dvě firmy, které nám poskytnou stanovisko, na jehož základě můžeme přesněji určit naše další kroky,“ řekla Laura Velazquezová z mexického úřadu pro civilní ochranu.

Horníci zůstali uvězněni pod zemí 3. srpna kvůli sesuvu půdy. Záchranné práce komplikuje voda v dole, která prudce stoupla.

Vzedmula se už do více než poloviny 60metrových šachet. Bezpečná hladina pro vyslání záchranného týmu je přitom 1,5 metru. Práce komplikují kromě vody také sutiny.

Záchrana horníků v Mexiku: Do zatopeného dolu chtějí poslat vodní dron

Svět

Miguel Riquelme, guvernér státu Coahuila, ve kterém se důl nachází, uvedl, že do šachet se pravděpodobně dostává voda z nedalekého nevyužívaného dolu. Stavaři se nyní snaží vyhledat zdroj, aby ho mohli zablokovat.

Z šachet záchranáři dosud vypumpovali více než 200 milionů litrů vody, horníky se však stále nedaří nalézt. Nepomohl ani speciální vodní dron s kamerou, do kterého vkládali naději příbuzní uvězněných mužů. Dron v šachtě nedosáhl potřebné hloubky, aby horníky nalezl.

V zatopeném dole uvázlo v Mexiku nejméně jedenáct horníků

Amerika

Kromě obav o blízké stoupá mezi rodinami uvězněných horníků také vztek. „Je ostuda, že tahle země nemá záchranný personál, který je vycvičený a připravený na podobné situace,“ rozčiloval se Javier Tijerina, který má v dole bratra.

„Chceme, aby nám úřady řekly, co se děje. Jestli identifikovaly místa, odkud voda proudí a proč,“ řekl agentuře Reuters člen rodiny dalšího ze zatopených horníků Sergia Cruze.

Reklama

Výběr článků

Načítám