Hlavní obsah

Za vraždy pěti kolegů v Iráku dostal americký voják doživotí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Vojenský soud v americkém státě Washington ve čtvrtek uložil doživotní trest vězení armádnímu příslušníkovi, který před čtyřmi lety v Iráku zavraždil svých pět kolegů. Osmačtyřicetiletý seržant John Russell se k vraždám přiznal, aby se vyhnul trestu smrti. Soud ho uznal vinným už minulý měsíc.

Foto: Jessica Rinaldi/Files, Reuters

John Russell

Článek

„Měl jsem v plánu se zabít. Chtěl jsem, aby ta bolest přestala,“ vysvětloval Russell, že trpěl stresovým syndromem, v jehož důsledku byl zoufalý a přepadl ho nával zuřivosti, protože mu armádní medici nechtěli pomoci.

Voják na klinice bagdádské základny Camp Liberty v květnu před čtyřmi lety zastřelil dva lékařské štábní důstojníky a tři vojáky. Obhájci marně vysvětlovali, že Russell vzhledem k svému mentálnímu stavu usiloval o propuštění z armády. Podle soudu byl jeho útok předem promyšlený. Forenzní expert dosvědčil, že seržant zabíjel s precizností vycvičeného vojáka.

Američané uskutečnili invazi do Iráku v březnu 2003. Bojové akce ukončili koncem roku 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám