Hlavní obsah

Za Obamovy vlády se možná Guantánamo zavřít nepodaří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Není jisté, zda se podaří zavřít věznici na americké základně Guantánamo na Kubě do konce současného funkčního období prezidenta USA Baracka Obamy v lednu 2013. V úterý to podle agentury Reuters americkým zákonodárcům řekl americký ministr spravedlnosti Eric Holder. Obama přitom před dvěma roky při nástupu do Bílého domu sliboval, že Guantánamo uzavře do jednoho roku.

Foto: Rick Wilking , Reuters

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder

Článek

Holder také odmítl upřesnit, jak bude americká administrativa soudit vězně z Guantánama. Plány vlády na vedení civilních sporů na území USA místo vojenských tribunálů na Guantánamu kritizovali opoziční republikáni. Zatím jediný takový spor skončil relativním neúspěchem vlády. Tanzanec Ahmed Khalfan Ghailani byl sice odsouzen na doživotí, předtím ho ale soud zbavil obvinění ve 284 z 285 bodů obvinění.

Americký Kongres navíc loni schválil rozpočet, který znemožňuje Obamově administrativě vést další soudy s vězni z Guantánama na americké pevnině. Ministr obrany Robert Gates kvůli tomu před dvěma týdny uvedl, že šance na uzavření Guantánama jsou velmi malé.

Věznice na Guantánamu byla zřízena v roce 2002 vládou tehdejšího amerického prezidenta George Bushe. Zařízením prošlo na 770 zajatců, dosud jich tam je zadržováno asi 170. Soudní verdikt si jich vyslechl jen zlomek - dva vězni byli shledáni vinnými a čtyři se k terorismu přiznali výměnou za nižší trest.
Věznici na Guantánamu kritizují ochránci lidských práv. Podle nich zde byli vězni mučeni a vystaveni nelidskému zacházení. Vadí jim také, že zajatci zde byli drženi mnoho let bez soudu a bez přístupu k právníkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám