Hlavní obsah

Z mexické věznice utekli tři vězni, o jejichž vydání žádají USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z vězení v mexické metropoli uprchli ve středu tři trestanci, o jejichž vydání kvůli drogovým deliktům žádají Spojené státy. Mezi uprchlými, jimž podle místní prokuratury zřejmě pomohlo k útěku několik zaměstnanců věznice, je i bývalý šéf financí mocného mexického drogového kartelu Sinaloa Víctor Félix Beltrán, napsala agentura AP.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dva z uprchlých vězňů, Luis Meza a Beltrán, si odpykávali tresty za drogové delikty. O vydání Beltrána žádají americké úřady s odůvodněním, že se jedná o „vysoce postaveného pašeráka kartelu Sinaloa, který působí ve městech Culiacán a Guadalajara“.

V zatykači se rovněž uvádí, že je synem pašeráka drog Victora Félixe Beltrána, který před svým zatčením a vydáním do USA organizoval praní peněz pro někdejšího drogového bosse Joaquína Guzmána přezívaného El Chapo (Prcek). Félix Beltrán převzal otcovy povinnosti a stal se klíčovým člověkem pro kartel, který nyní vedou Guzmánovi synové.

Kartel Sinaloa patří k nejmocnějším v Mexiku. Také jeho dřívějšímu šéfovi Guzmánovi se podařilo dvakrát uprchnout z vězení. Poprvé se mu to povedlo díky tomu, že uplatil dozorce. Podruhé unikl 1,5 kilometru dlouhým tunelem vedoucím ze sprchy v jeho cele do rozestavěného domu v polích. Po půl roce byl dopaden a posléze vydán do USA, kde byl loni odsouzen k trestu doživotního vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám