Hlavní obsah

Z brazilského muzea zmizela díla Picassa a Portinariho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAO PAOLO
Aktualizováno

Dílo španělského malíře Pabla Picassa Portrét Suzanne Blochové bylo ukradeno ve čtvrtek nad ránem z Muzea umění v brazilském městě Sao Paulo. Kromě něj zmizel také obraz brazilského malíře Cándida Portinariho O Lavrador de Café (Pěstitel kávy). Podle agentur cena ukradených děl se pohybuje kolem 100 miliónů dolarů. Obě plátna patřila k tomu nejcennějšímu, co saopaulské muzeum ve svých sbírkách má.

Článek

Krádež byla spáchána kolem páté hodiny ranní místního času (8:00 SEČ). Zloději do budovy pronikli hlavním vchodem a budovu opustili i s lupem stejným způsobem ve chvíli, kdy u vchodu nebyla stráž. Bezpečnostní kamery ukázaly, že celá akce jim zabrala sotva tři minuty. Zůstalo po nich jen nějaké nářadí. Policie muzeum uzavřela.

Zloději jsou pravděpodobně profesionálové - věděli přesně, co chtějí ukrást, a také, kde to najít, uvedli vyšetřovatelé.

Picassův obraz z roku 1904 patří do jeho takzvaného modrého období. Portinariho malba z roku 1939 je jedním z jeho nejznámějších děl.

Muzeum se stalo terčem "nájezdu" dvou zlodějů už v říjnu, tehdy však nezmizelo žádné dílo, protože mužům se sice podařilo přemoci stráž, ale už se nedostali do druhého patra, kde je sbírka umístěna.

Saopaulské Muzeum umění (MASP)

Muzeum je modernistická stavba a je považována za jednu z nejhezčích v největším brazilském městě. Leží na avenidě Paulista v samém finančním centru města. Bylo otevřeno v říjnu 1947; jeho zakladatelem byl už zesnulý milionář Assis Chateaubriand, vlastník brazilského mediálního impéria a významný sběratel umění.  

Jeho sbírka, která byla obohacena o díla, jež jejich majitelé odvezli z Evropy za druhé světové války, je považována za jednu z nejvýznamnějších na jižní polokouli vůbec.

Při otevření nynějšího sídla muzea v listopadu 1968 byla přítomna také britská královna Alžběta II.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám