Hlavní obsah

WikiLeaks chce zveřejnit diplomatickou korespondenci USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká vláda varovala zahraniční partnery a poslance Kongresu, že internetový server WikiLeaks má v úmyslu publikovat citlivé americké diplomatické dokumenty. Zveřejnění diplomatické korespondence může podle ministerstva zahraničí poškodit vztahy USA se spřátelenými státy a spojenci po celém světě. WikiLeaks tento týden avizovaly zveřejnění velkého balíku dalších dokumentů.

Článek

Na webu WikiLeaks se ve středu objevila zpráva, že "Pentagon jen s námahou vydýchává strach z nových odhalení". V další poznámce se praví, že "příští měsíce ukážou svět v novém světle, s novým pojetím globální historie".

Podle mluvčího ministerstva zahraničí Philipa Crowleyho má americké ministerstvo zahraničí informace o tom, že portál má citlivou dokumentaci k dispozici, ale nemůže konkrétně říci, které dokumenty budou zveřejněny. "Přáli bychom si pochopitelně, aby se to nestalo, ale jsme připraveni na opak," dodal Crowley.

"Takový únik informací by poškodil Spojené státy a jejich zájmy," řekl ve Washingtonu mluvčí ministerstva zahraničí Philip Crowley. "Publikování dokumentů vytvoří napětí ve vztazích mezi diplomaty USA a našimi přáteli po celém světě," dodal.

Pentagon se obává podkopání důvěry 

O chystaném úniku dokumentů podle AP informoval poslance Kongresu Pentagon s tím, že citlivá diplomatická korespondence může zahrnovat i informace o vojenské taktice amerických ozbrojených sil nebo o zdrojích jejich informací.

Citlivé informace o zahraničních vládách mohou podle Crowleyho podkopat důvěru ve Spojené státy jako diplomatického partnera. Budou-li obsahovat neuctivé nebo kritické komentáře na adresu spřátelených zahraničních politiků, mohou způsobit značné nepříjemnosti.

"Pokud je otřesena důvěryhodnost a dokumenty se objeví na titulních stranách novin nebo v hlavních zprávách rozhlasu a televize, bude to mít (neblahý) vliv," řekl Crowley.

USA už varují cizí vlády

Americké diplomatické mise v zahraničí už podle něj vstupují do kontaktu s cizími vládami, aby je varovaly, že portál WikiLeaks možná už v příštích dnech zveřejní citlivé diplomatické dokumenty.

Hlavním ohniskem zájmu WikiLeaks je údajně Evropa, ale korespondence se týká i vztahů s mnoha důležitými zeměmi v Asii i jinde ve světě, řekl americké agentuře AP nejmenovaný úředník vlády USA.

Server WikiLeaks svůj časový plán nezveřejnil, ale očekává se, že korespondenci amerických diplomatů zveřejní během nadcházejícího víkendu. Je možné, že se server tak snaží odvrátit pozornost od problémů svého zakladatele, na kterého vydali ve Švédsku zatykač kvůli podezření ze znásilnění.

Podle AP může diplomatická korespondence zahrnovat poměrně nezáživné záznamy z jednání amerických diplomatů s cizími politiky, ale také výbušnou korespondenci plnou otevřených a kritických hodnocení. Dokumenty podle spekulací mohou například dosvědčit nátlak, který vláda prezidenta Baracka Obamy vyvíjela na cizí státy, aby přijaly zajatce z věznice na základně Guantánamo. Na americkém ministerstvu zahraničí prý rovněž vládnou obavy, že WikiLeaks zveřejní údaje o špionážních aktivitách na amerických ambasádách nebo o zpravodajských zdrojích a praktikách amerických agentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám