Hlavní obsah

Výtržník z Kapitolu se chlubil, že ukradl dopis z kanceláře Pelosiové

Novinky, Michal Sobotka
Washington

Mezi příznivci Donalda Trumpa, kteří ve středu ve Washingtonu pronikli do budovy Kapitolu a na několik hodin paralyzovali jednání amerických zákonodárců, byl také 60letý Richard Barnett. Ten se dostal až do kabinetu předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, kde zanechal hanlivý vzkaz a odkud ukradl obálku určenou poslanci Billymu Longovi.

Foto: Profimedia.cz

Richard Barnett sebral v kanceláři Nancy Pelosiové obálku s dopisem.

Článek

Svým úlovkem z kanceláře se Barnett, který si říká Bigo, chlubil po návratu před budovu dalším protestujícím.

Když ho odchytil reportér New York Times Matthew Rosenberg a otázal se ho, proč obálku ukradl, odvětil: „Já jsem nic neukradl, nechal jsem jí tam na stole čtvrťák.“

Útok na Kapitol otřásl americkou administrativou

Amerika

Reportérovi Barnett líčil, že byl do kanceláře demokratky Pelosiové vtlačen. „Slušně jsem zaklepal, ale pak mě dav lidí natlačil do dveří,“ řekl.

Když už se tak dovnitř dostal, tak si prý hodil „nohy na stůl, poškrábal se na koulích“ a zanechal demokratce vzkaz se slovy „Nancy, Bigo byl tady, ty krávo“.

„Tenhle příběh nejspíš odvyprávím také policii, až mě bude převážet do vězení v DC,” dodal Barnett s tím, že si je vědom, že svým činem porušil federální zákon.

Podle zjištění amerických médií je Barnett dlouholetým podporovatelem Donalda Trumpa a trvá na tvrzení, že prezidentské volby, v nichž jeho favorit prohrál, byly zmanipulované.

Na Facebooku má Barnett několik fotek se střelnou zbraní a Gadsdenovou vlajkou, která se stala symbolem patriotismu.

Foto: Profimedia.cz

Richard Barnett v kanceláři Nancy Pelosiové

V listopadu loňského roku na svůj profil napsal, že bude kandidovat na post guvernéra Arkansasu v roce 2022 za „platformu zdravého rozumu“.

Mezi čtyřmi mrtvými z útoku na Kapitol je veteránka letectva

Amerika

Americký Senát ve středu jednal o potvrzení výsledků prezidentských voleb, které vyhrál demokrat Joe Biden nad republikánem Donaldem Trumpem. Příznivci dosluhujícího Trumpa však obsadili budovu Kongresu, ve kterém Senát sídlí, a jednání na šest hodin přerušili. Vpád výtržníků si vyžádal čtyři lidské oběti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trumpovi příznivci vtrhli do KapitoluVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám