Hlavní obsah

Vyšetřování vyšlo naprázdno. Trump zrušil zkoumání údajných podvodů při volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump ve středu zrušil komisi, které dal za úkol vyšetřit údajné podvody při loňských prezidentských volbách. Trump po nich prohlašoval, že celkově získal méně hlasů než jeho soupeřka Hillary Clintonová jenom díky podvodným hlasům. Důkazy nepředložil, ale tvrdil, že jde o hlasy přistěhovalců. Práce jeho komise výsledky nepřinesla.

Foto: Carlo Allegri/Carlos Barria/Files, Reuters

Donald Trump a Hillary Clintonová

Článek

„Navzdory podstatným důkazům o volebních podvodech odmítlo mnoho států poskytnout prezidentské poradní komisi základní informace týkající se jejího zkoumání,“ uvedl ve středu Trump v tiskové zprávě a doplnil, že než by nadále plýtval penězi daňových poplatníků v „nekonečných právních bitvách“, podepsal příkaz, aby byla komise rozpuštěna.

„Požádal jsem ministerstvo pro vnitřní bezpečnost, aby tyto záležitosti přezkoumalo a určilo, jakým směrem se dál vydat,“ doplnil prezident.

Získala o 2,9 miliónu hlasů víc

Trump loni v listopadu porazil Hillary Clintonovou i přesto, že Clintonová celkem získala o 2,9 miliónu hlasů víc. To ale samo o sobě není určující vzhledem k historicky složitému volebnímu systému, který má zaručovat, aby velké a lidnaté státy, jako například Kalifornie, kde Clintonová vyhrála, nemohly uplatňovat svou dominantní roli na celostátní úrovni.

Trump ovšem hned po volbách prohlásil, že ve skutečnosti vyhrál i na hlasy, a Clintonová má oficiálně víc hlasů jen díky podvodům. Poukázal při tom na volební účast přistěhovalců bez dokladů či volební registraci zemřelých lidí.

Agentura Reuters už tehdy poznamenala, že podle řady studií dochází historicky k podvodům a machinacím při volbách jen vzácně, a podvody vyloučily také jednotlivé federální státy.

Trump však rozhlašoval, že „milióny lidí“ ve státech, kde zvítězila Clintonová, „volily ilegálně“.

Těžko říci, jaké ilegální voliče měl na mysli, protože lidé, kteří v USA žijí ilegálně, volit nemohou. To smějí pouze američtí občané, kteří navíc potřebují voličskou registraci.

Reklama

Výběr článků

Načítám