Hlavní obsah

Vyšetřování nehody soukromé vesmírné lodi může trvat i rok

Odpověď na otázku, proč havarovala soukromá vesmírná loď SpaceShipTwo může vyšetřovatelům trvat rok, oznámil americký úřad pro bezpečnost v letecké dopravě (NTSB). V Mohavské poušti, kam trosky lodi po nehodě dopadly, už od soboty pracuje dvacítka vyšetřovatelů. Prozatím je jasné pouze to, že se SpaceShipTwo roztrhla za letu.

Foto: Knbc-tv, Reuters

Trosky raketoplánu SpaceShipTwo v mohavské poušti

Článek

"Když jsou trosky takto rozptýlené, znamená to vysokou pravděpodobnost rozpadu během letu," řekl šéf NTSB Christopher Hart. Poukázal tak na to, že zbytky vesmírné lodi se našly na ploše dlouhé asi osm kilometrů.

Podle Harta nyní bude probíhat asi týden vyšetřování přímo na místě neštěstí, poté se budou získané informace analyzovat. Odborníky čeká dlouhá práce, neboť celý let je zdokumentován sekundu po sekundě a dat je k dispozici obrovské množství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda raketoplánu SpaceShipTwoVideo: Kenneth Brown, Reuters

Nehoda vzbudila velké obavy o budoucnost soukromého pronikání do vesmíru. Branson oznámil, že hodlá ve vývoji vesmírných lodí pokračovat, zároveň ale ujistil, že už zakoupené lístky na lety do vesmíru mohou zákazníci kdykoli vrátit.

Letenky do vesmíru, každou za 250 tisíc dolarů (5,6 miliónu Kč), si objednalo zhruba 700 lidí. První lety se měly uskutečnit příští rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám