Hlavní obsah

Vyhlášku o pokutách za vulgarity v televizi zrušil v USA Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nejvyšší soud Spojených států ve čtvrtek zrušil vyhlášku, která stanovovala pokuty za sprostá slova a za záběry nahých těl v televizi. Podle soudu Federální komise pro komunikace (FCC), která vyhlášku vydala, nestanovila, co přesně je povoleno a co zakázáno, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle vyhlášky, jež platí od roku 2001, mohla FCC pokutovat každé sprosté slovo nebo každý záběr nahého člověka, který se objevil ve vysílání mezi šestou hodinou ranní a desátou večerní.

Televize CBS tak například dostala pokutu 550.000 dolarů za to, že se v živém přenosu zápasu ligy amerického fotbalu objevilo ňadro zpěvačky Janet Jacksonové. Televizi ABC zase FCC potrestala pokutou 1,24 miliónu dolarů za sedmivteřinový záběr nahého ženského zadku v jedné epizodě seriálu Kriminálka New York.

Americké televize napadly vyhlášku u soudu a dosáhly jejího zrušení. Nejvyšší soud však rozhodl pouze na základě formálních nedostatků vyhlášky a odmítl se zabývat otázkou, zda jsou vulgarity ve vysílání chráněny ústavně stanovenou svobodou slova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám