Hlavní obsah

Výbuch plynu srovnal elektrárnu v USA se zemí a vyžádal si pět životů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Middletown
Aktualizováno

Nejméně pět lidí zahynulo v neděli při výbuchu plynu v elektrárně Kleen v Middletownu ve státě Connecticut na severovýchodě USA. Informoval o tom starosta města Middletown, který dodal, že ví o 12 zraněných. Zároveň ale upozornil, že počty obětí a zraněných mohou být vyšší. Výbuch zcela srovnal se zemí hlavní budovu elektrárny a další budovy vážně poškodil.

Článek

Elektrárna sice nebyla ještě v provozu, avšak v jejím prostoru se skladovaly značné zásoby zemního plynu. Navíc, ačkoli byla neděle, tak se v prostorech nacházelo asi 100 zaměstnanců. V současných dnech probíhaly v elektrárně plynové testy nezbytné pro plánované letní spuštění.

Na místě zasahují hasiči a lékařská záchranná služba. Panuje podezření, že by mohli být v troskách elektrárny, která už byla z 95 % připravena k provozu, uvězněni další lidé.

K explozi v areálu 620megawattové elektrárny Kleen Energy Plant došlo kolem 11:30 místního času. Otřesy půdy způsobené výbuchem byly cítit i v okolních městech kilometry daleko.

Zranění jsou postupně přiváženi k ošetření do místní nemocnice, nemusí však vždy jít přímo o zaměstnance elektrárny.

Podle policejního důstojníka Kevina Whitea nebyla elektrárna stavebně dokončena, probíhaly v ní provozní zkoušky zařízení.

Výbuchy v elektrárnách ve světě za posledních patnáct let:
říjen 1994 - Výbuch v bulharské tepelné elektrárně Galabovo zaplatilo 15 lidí životem. Přímo při výbuchu zásobníku teplé vody, k němuž došlo v důsledku opotřebování materiálu, zahynulo šest osob. Nejvážnější nehoda bulharských tepelných elektráren.
říjen 1994 - Výbuch v tepelné elektrárně v německém Bonnu si vyžádal čtyři oběti na lidských životech.
leden 2001 - Exploze v elektrárně v německém Duisburgu v Severním Porýní-Vestfálsku si vyžádala několik zraněných. Při výbuchu byly poškozeny i okolní domy, když trosky elektrárenské budovy létaly až do vzdálenosti 100 metrů od centra exploze.
srpen 2001 - V britské tepelné elektrárně ve městě Redcar na severovýchodě Anglie při výbuchu přišly o život dvě osoby.
červenec 2002 - Úder blesku zapálil hlavní kosovskou elektrárnu v Obiliči. Několik desítek zaměstnanců utrpělo zranění.
říjen 2002 - Exploze způsobená únikem vodíku otřásla ruskou Kaširskou vodní elektrárnou asi 115 kilometrů jižně od Moskvy. Způsobila požár a zhroucení střechy jednoho z energetických bloků. Výbuch nastal na třetím energetickém bloku a nikdo při něm nebyl zraněn.
leden 2006 - Vichřice a sněžení strhaly elektrické vedení v západní Gruzii a vyřadily z provozu elektrárny v Imereti i v Tbilisi. Rozvodnou síť navíc pár dní předtím předtím poškodil výbuch. O elektřinu byly připraveny miliony obyvatel.
únor 2007 - Mocná exploze poškodila vodní elektrárnu ve východním Tádžikistánu, bez elektřiny zůstaly desetitisíce lidí. Příčinou byla patrně technická závada. Všechny čtyři generátory a strojní zařízení elektrárny Pamir-1 byly zaplaveny po výbuchu v tunelu, jímž závod čerpá vodu k ochlazování.
srpen 2009 - Výbuch na největší ruské vodní elektrárně u sibiřské Sajansko-šušenské přehrady byl způsoben selháním techniky a vyžádal si 75 obětí.
únor 2010 - Nejméně dva lidé zahynuli při výbuchu plynu v elektrárně v Middletownu ve státě Connecticut na severovýchodě USA. Jde o plynovou elektrárnu společnosti Kleen Power Plant o výkonu 620 megawattů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám