Hlavní obsah

Vraha šestnáctileté odhalila analýza DNA po 42 letech

– Las Vegas

Policie ve Spojených státech dokázala po dlouhých 42 letech odhalit vraha šestnáctileté dívky, která zmizela v roce 1979 v Las Vegas. Pomohlo jí v tom sekvenování genomu ze vzorku DNA pachatele. Ačkoli muž, který zločin spáchal, zemřel v roce 1993, bylo uzavření vyšetřování pro rodinu zavražděné dívky ulehčením, uvedla stanice CNN.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Rodina středoškolské studentky Kim Bryantové ohlásila koncem ledna 1979, že dceru pohřešuje. Po dlouhém pátrání se teprve 20. února našlo její mrtvé tělo v odlehlé pouštní oblasti. Soudní lékař zjistil, že byla znásilněna, a právě tak se do policejní databáze dostal vzorek DNA ze spermatu pravděpodobného pachatele.

„Před deseti dny jsme se na základě genetického profilu z laboratoře Othram, který byl sestaven díky vzorku spermatu odebraného při pitvě z těla Kim Bryantové, dozvěděli, že osobou, která ji unesla, sexuálně napadla a zavraždila, byl Blake Peterson,“ uvedla policie na tiskové konferenci. Podle ní Peterson, kterému bylo v době vraždy 19 let, nikdy během vyšetřování nepatřil k podezřelým.

Spisovatelka v USA se omluvila muži, který byl před 40 lety křivě odsouzen za její znásilnění

Zahraniční

Analýzu DNA policie zadala díky finančnímu daru od jednoho z obyvatel Las Vegas. Otec zavražděné dívky snahu policistů i po letech ocenil. „Kim byla krásná dívka se skvělou budoucností a já jsem rád, že se udělalo něco pro to, aby se její případ vyřešil,“ řekl Edward Elliot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám