Hlavní obsah

Vrah chodil do gay klubu v Orlandu běžně, byl i na seznamce pro muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orlando
Aktualizováno

Devětadvacetiletý Omar Mateen, který o víkendu v gay klubu Pulse ve floridském Orlandu zavraždil 49 lidí a 50 dalších zranil, opakovaně před činem klub navštěvoval. Navíc se přihlásil na seznamku pro muže. S odkazem na svědky to uvedly stanice CBS News a deníky Orlando Sentinel a The Washington Post.

Foto: Myspace/Handout, Reuters

Omar Mateen

Článek

Mateen byl podle návštěvníků v uplynulých týdnech v klubu často. „Občas si sedl za roh a popíjel sám, jindy se opil tak, až byl hlasitý a agresivní,“ vylíčil Ty Smith, který tvrdí, že Mateen zařízení navštívil nejméně desetkrát.

Muži ho podle Kevina Westa přitahovali. West byl shodou okolností hodinu po sobotní půlnoci na parkovišti před klubem a viděl Mateena, jak vchází dovnitř.

Potkali se před více než rokem, když se Mateen zaregistroval na seznamku pro muže na mobilní aplikaci West on Jack’d. Podle Westa pak záhy kontakt přerušili, ale před třemi měsíci zase Mateen navázal spojení. Psal, že bude brzy v Orlandu, a ptal se, jestli si spolu nezajdou na drink. Také West potvrdil, že Mateen byl v klubu Pulse často. „Mám paměť na detaily, obličeje nikdy nezapomínám,” řekl West.

Hlásil se k Islámskému státu

O motivu vraha se stále spekuluje, ačkoliv se Mateen přihlásil k Islámskému státu. Úřady napojení na islámské teroristy prověřují, ale zatím podle oficiálních vyjádření žádné nenašly. Prezident Barack Obama v pondělí uvedl, že se Mateen mohl zradikalizovat prostřednictvím internetu. Mateenův otec dříve vypověděl, že mu homosexuálové vadili.

Podle médií potrvá vyšetřování několik týdnů, možná měsíců.

Agentura AP upozornila, že Mateen mohl uvažovat také o útoku v zábavním parku Walt Disney World. V dubnu ho navštívil. Ředitel FBI James Comey uvedl, že to vyšetřovatelé prověřují.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Vigilie za oběti v Orlandu

Mateen se narodil v New Yorku afghánským přistěhovalcům. Před spácháním masové vraždy pracoval jako pracovník ochranky. FBI přiznala, že ho dříve prověřovala v souvislosti s mužem z jeho mešity, který odjel do Sýrie a spáchal sebevražedný útok v řadách radikální Fronty an-Nusra, ale vyšetřování neprokázalo, že by muži byli v kontaktu. Podle CBS News se Mateen nedávno přihlásil do internetového kurzu o islámu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé truchlí v americkém městě OrlandoVideo: Reuters

Svědci uvedli, že Mateen byl zbožný člověk a chtěl se stát policistou. Jeho bývalá žena ale tvrdí, že byl labilní a násilnický.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám