Hlavní obsah

VIDEO: Velká voda v Grand Canyonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AGE (Arizona)

Americké úřady ve středu nechaly vypustit část vody z přehradního jezera Powell na hranicích Arizony a Utahu. Cílem bylo zaplavit Grand Canyon a obnovit v něm ekologickou rovnováhu. Po vybudování přehrady se sedimenty zachycovaly v přehradě a neusazovaly v celém kaňonu, což narušuje ekologickou rovnováhu a ohrožuje několika endemických druhů.

Článek

Z přehrady vytékalo přes 1 200 000 litrů vody za sekundu. Voda začala proudit nejprve ze dvou výpustních trub a pak se všech čtyř. Hladina řeky pod přehradou stoupla od 60 centimetrů až 4,5 půl metru. Vody mají nejprve propláchnout koryto, a pak přinést další sedimenty, které se dříve usazovaly v korytě kdysi kalné a teplé řeky.

Od roku 1963, kdy byla přehrada postavena, se voda vyčistila a ochladila. To přispělo k vyhubení čtyř druhů ryb, další dva druhy jsou na pokraji vymření včetně endemické kaprovité ryby druhu Gila cypha .

"Udělali jsme to, co dělala příroda po milióny let, když vyřezala a vytvořila tento nádherný kaňon,“ uvedl ministr vnitra státu Arizona Dirk Kempthorp, když zvedl páku výpusti přehrady Glen Canyon.

:. Voda se valí z přehrady Glen Canyon do Velkého kaňonu v Coloradu.foto: ČTK/AP

Podle superintendanta Národního parku ve Velkém kaňonu Steva Martina je ale akce zcela nedostatečná, protože 98 procent sedimentů končí v přehradě, která se jimi postupně zanáší. Podle něj by se podobné akce měly opakovat každé dva roky. "Věda má zcela jasno v tom, co dělat,“ uvedl Martin. Přehrada vybudovaná v roce 1963 ale byla zatím vypuštěna jen dvakrát v letech 1996 a 2004.

I další organizace, The Grand Canyon Trust, kritizuje energetiky, že vypouštějí z přehrady málo vody a nestarají se o kaňon, ale jen o své zájmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám