Hlavní obsah

VIDEO: Ruské válečné lodě jsou v Karibiku, poprvé od studené války

Novinky, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

Ruské válečné lodě připluly v úterý do Venezuely na společná cvičení s tamním námořnictvem. Je to poprvé od konce studené války, kdy ruské námořnictvo vplulo do Karibského moře. Podle některých analytiků je cvičení výstražnou ukázkou síly pro Spojené státy, které jej pozorně sledují.

Článek

Skupina ruských lodí v čele s atomovým křižníkem Petr Veliký kotví v přístavu La Guaira asi 30 kilometrů od venezuelské metropole Caracasu. Cvičení, která se překrývají s návštěvou ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva ve Venezuele, začnou ve středu v přístavu a 1. prosince se přesunou na volné moře.

Manévry bedlivě sledují Spojené státy. "Pokud Venezuelané chtějí uspořádat námořní cvičení, tak je to v pořádku. Budeme je ale velmi pozorně sledovat,“ řekl agentuře AFP mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormack. "Nemyslím si ale, že by existovaly nějaké pochybnosti o tom, na koho se lidé v tomto regionu v politických, ekonomických, diplomatických i vojenských záležitostech spoléhají,“ dodal.

Cvičení jsou gestem pro Spojené státy

Podle analytiků mají být cvičení pro Západ dalším důkazem o síle rusko-venezuelského spojenectví a ruskou odpovědí na vzrůstající vliv Spojených států v postsovětských zemích. To ale představitelé obou zemí popírají.

"Teď uspořádáme cvičení s Ruskem a není to žádná provokace. Je to spolupráce dvou svobodných, suverénních států, které se strategicky sbližují rychlým tempem,“ citoval Cháveze ruský deník Vzgljad . "Spolupráce s Ruskem v různých oblastech odpovídá novým reáliím multipolárního světa,“ dodal.

Námořnictvo obou zemí během cvičení bude trénovat společné manévry, záchranné akce a doplňování zásob do lodí. Po skončení cvičení ruské lodě odplují kolem afrických břehů do Tichého oceánu, kde se mají zúčastnit společných manévrů s loděmi ruské tichooceánské flotily.

Rusko má v posledních měsících čím dál více důvodů ke snaze o narušení americké hegemonie. Popudila jej například americká podpora Gruzie v době srpnové války o Jižní Osetii, nebo úmysl Spojených států vybudovat ve východní Evropě protiraketový štít.
Na dění v Karibiku jsou navíc USA tradičně velmi citlivé a představa vojenské přítomnosti Rusů v některém z jihoamerických států je pro ně více než nepříjemná.

Reklama

Výběr článků

Načítám