Hlavní obsah

VIDEO: Ochranka zabila muže v kalifornském metru, město zachvátily protesty

OAKLAND
Aktualizováno

V Oaklandu ležícím u Sanfranciského zálivu v Kalifornii bylo při násilných demonstracích zatčeno 105 lidí. Protestovali proti tomu, že na Nový rok jeden z členů ochranky tamního metra BART zabil na stanici Fruitvale 22 Afroameričana Oscara Granta, zatímco druhý klečel na jeho zádech.

Foto: Robert Galbraith , Reuters

Vytlučená výloha v Oaklandu

Článek

BART ve čtvrtek vyhověl tlaku veřejnosti a rozhodl se ustavit komisi, která zásah prošetří. Zásah ochranky byl natočen na video. Na záběrech je vidět, jak Grant leží na zastávce na břiše. Jeden příslušník mu klečí na zádech a druhý - Johannes Mehserle do zezadu střelil.

Granta, který se vracel domů, vytáhla ochranka z vozu spolu s dalšími dvěma lidmi. Údajně se zapletli do nějaké hádky.

Až ve středu řekl prokurátor, že šlo o vraždu a vyšetřovatelé se soustředí na duševní stav Mehserleho. Podle některých zpráv si neuvědomil, že nemá v ruce taser, ale zbraň. Mehserlemu už anonymně vyhrožují, že bude zavražděn.

:.Žena zabitého Oscara Granta foto: ČTK/AP

Smrt muže vyvolala v oblasti velké nepokoje především ze strany černošského obyvatelstva. Ve středu v noci skupiny demonstrantů v Oaklandu ničili výlohy a automobily.

Při demonstracích v Oaklandu bylo v noci na čtvrtek zadrženo celkem 105 protestujících, kteří se dopouštěli vandalismu a zranili i jednoho policistu. Někteří z demonstrující leželi na břiše, protože Grant byl zastřelen do zad, když ležel na břiše na podlaze stanice metra. Po pokojném úvodu však část demonstrantů začala zapalovat auta a ničit výlohy. Pak zasáhli policisté.

I umírnění občané jsou pobouřeni pomalým šetřením případu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám