Hlavní obsah

VIDEO: Hurikán Ike bude v USA zabíjet, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GALVESTON
Aktualizováno

Jisté smrtí čelí obyvatelé domků na pobřeží Texasu v místech, jimiž se v sobotu prožene hurikán Ike. Uvedlo to v noci na pátek americké středisko pro hurikány v Miami. Ohrožen je především nízko položený Galveston, kde hladina moře může stoupnout o tři až 6,5 metru. Bouře může postihnout až 11 miliónů lidí. V níže položených oblastech byla nařízena evakuace miliónu obyvatel.

Článek

"Všechny pobřežní oblasti budou v době vrcholného přílivu při bouři zaplaveny,“ uvedla ve zprávě Národní meteorologická služba. "Obyvatelé přízemních nebo jednopatrových domků, kteří neuposlechnou evakuačních rozkazů budou čelit jisté smrti,“ dodali meteorologové ve zprávě.

Nynější předpověď předpokládá, že v oblasti mělkých pobřežních vod Galvestonského zálivu moře stoupne až o 6,7 metru a vlny budou vysoké 15 metrů. Pobřežní města budou v době nejvyššího přílivu zaplavena, uvádí se ve varování.

"Většina z oblastí bude týdny, ne-li déle neobyvatelná. Většina stromů bude zlomena nebo vyvrácena,“ píše se v textu připomínajícím spíše biblickou apokalypsu než strohé sdělení meteorologů.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

I ministr pro vnitřní bezpečnost Michael Chertoff varoval obyvatele: "Neberte tuto bouři na lehkou váhu. Tohle není bouře, se kterou se dá hazardovat. Je velká, je silná a přinese hodně vody.“

Hurikán není ani tak silný, co se týká rychlosti větru, očekává se, že ty nepřesáhnou příliš 160 kilometrů za hodinu, takže bude stále patřit do kategorie dvě. Je však velmi rozlehlý.

Evakuují se rozsáhlé oblasti Texasu

Nejvíce ohroženo je město Galveston, od něhož byl po půlnoci vzdálen 650 kilometrů. V Galvestonu může být zničeno až 66 procent domů. Podobná bouře před 108 lety město takřka vymazala z mapy. Podle starostky Lydy Ann Thomasové by mělo odejít 60 000 lidí, které evakuují do Austinu.

Ve vzdálenějších oblastech Galvestonského zálivu by se mohla hladina moře zvednout až o 2,5 metru. Meteorologická služba odhaduje, že tato "masivní bouře" zachvátí až 40 procent amerického pobřeží Mexického zálivu mezi oblastí Baffin Bay v Texasu a louisianským městem Morgan City.

:. Obyvatel Houstonu si nese desku, kterou zatluče okna.foto: Reuters/Richard Carson

Ohrožen je i Houston

V přímém ohrožení je i čtyřmiliónová aglomerace texaského města Houston zhruba 100 kilometrů ve vnitrozemí, kde může být poškozena polovina domů včetně výškových budov. Zhruba 100 000 lidí začalo proto ve čtvrtek odpoledne místního času opouštět své domovy z nížin kolem Houstonu. Ostatní obyvatelé této části Texasu ovšem mohou podle úřadů zůstat doma. "Můžete přijít o elektřinu, ale nemůžete přijít o život," uklidňoval je ve čtvrtek šéf místní správy okresu Harris Ed Emmatt.

Varování před tropickou bouří bylo vydáno i pro oblast východně od Morgan City až k hranici mezi státy Mississippi a Alabama, tedy včetně města New Orleans a přilehlého jezera Pontchartrain.

Hurikán Ike už má v oblasti Karibského moře na svědomí životy 80 lidí. V úterý se přehnal nad Kubou, kde zahynuly čtyři osoby.

:. Záplavy na Haiti po přechodu hurikánu Ike foto: ČTK/AP

Nejvíce postiženo je Haiti

Čtyři uragány, které v uplynulých týdnech přešly přes Haiti, si vyžádaly nejméně 326 obětí. Dalších 50 osob je stále pohřešováno, 190 lidí bylo zraněno a 170 000 rodin přišlo o přístřeší.

Přes ostrov v krátkých intervalech za sebou postupovaly tropické bouře Fay, Gustav, Hanna a Ike, a "způsobily největší katastrofu, která Haiti zasáhla za řadu let," prohlásil na tiskové konferenci v Port-au-Prince ministr vnitra Paul-Antoine Bien-Aimé. Kromě lidských obětí a utrpení bylo zničeno 11 000 domů, mnoho mostů a velké úseky silnic.

Prezidentka Michele Pierreová-Louisová oznámila, že vláda ke zvládnutí situace vyhlásila na 14 dnů stav nouze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám