Hlavní obsah

Většina Američanů nesouhlasí s Trumpem ohledně změny klimatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Odmítavý vztah prezidenta USA Donalda Trumpa k ekologii a klimatickým změnám nemá příliš pochopení mezi americkými voliči, potvrdil průzkum společnosti NORC a agentury AP. Prezidentovy názory na klimatické změny, které vyústily v odstoupení od pařížské klimatické dohody z roku 2015, nesdílejí dvě třetiny Američanů.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

Dva ze tří amerických voličů jsou podle průzkumu přesvědčeni, že odpovědnost za klimatickou rovnováhu mají americké energetické a strojírenské firmy, stejné procento Američanů je přesvědčeno, že svůj díl odpovědnosti má i Trumpova vláda.

Prezident v minulosti využil svých exekutivních práv k omezení regulace škodlivých emisí a vytvořil legislativní podmínky pro rozvoj těžby, hlavně černého uhlí. Opatření odůvodnil snahou rozšířit pracovní příležitosti a snížit nezaměstnanost.

Vztah ke klimatickým změnám je vystaven největší kritice ze šesti hlavních okruhů prezidentova programu, vyplynulo z průzkumu. Zatímco ekologickou politiku vlády schvaluje 32 procent lidí, zdravotní péči například 37 a migrační politiku 38 procent. Celkově teď prezidentovu politiku schvaluje 43 procent občanů, 53 procent s Trumpem nesouhlasí.

O klima se zajímají hlavně mladí

Polovina dotazovaných soudí, že vláda by měla snížit dotace odvětvím spalujícím fosilní paliva a naopak vydávat víc peněz na rozvoj obnovitelné energie.

Klimatické změny nicméně podle mínění sociologů nebudou významnější prioritou, podle níž se budou Američané příští rok rozhodovat v prezidentských volbách, uvedla AP. Důvodem je skutečnost, že o stav ovzduší se zajímají především mladí Američané, kteří k volbám příliš nechodí.

Anketa

Zpozorovali jste v přírodě projevy změny klimatu?
Ano
78,3 %
Ne
21,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 860 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám