Hlavní obsah

Venezuelu zasáhlo zemětřesení

Právo, Novinky, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami
Aktualizováno

Pobřeží na severu Venezuely v pátek vyděsily otřesy půdy o síle 5,6 stupně Richterovy škály. Agentury zatím nehlásí žádné škody ani oběti na životech, zemětřesení však vyvolalo mezi lidmi paniku - zasáhlo zemi totiž jen několik dnů poté, co živel pustošil a zabíjel v haitské metropoli Port-au-Prince. Venezuelu si oblíbili i čeští turisté.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Americký Ústav pro geologický průzkum naměřil u severovenezuelského pobřežního města Carúpano, jež se nachází asi 400 kilometrů východně od metropole Caracas, záchvěvy o síle 5,6 stupně Richterovy škály, napsala agentura Reuters.

Epicentrum  leželo asi čtyřicet kilometrů jihozápadně od Carúpana. Otřesy byly cítit i v přístavu Puerto La Cruz, kde je ropná rafinérie. Hypocentrum se nacházelo v nevelké hloubce 12 kilometrů.

Stanislav Slavický, český velvyslanec v Caracasu Právu potvrdil, že otřesy nezpůsobily žádné závažné škody. Jejich epicentrum bylo v oblasti, kam čeští turisté nejezdí.

„Podstatné je, že se nikomu nic závažného nestalo. Navíc turisté do této oblasti nejezdí,“ řekl Právu Slavický.

Půda se ale třásla i na ostrově Margarita, který je oblíbeným cílem českých turistů. Těch se tam podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury může nyní nacházet asi 250. „Venezuelu loni navštívilo přibližně 2500 českých turistů, z nichž dva tisíce byly právě na ostrově Margarita,“ doplnil pro Právo Okamura s tím, že charterový let s Čechy se vrátí do vlasti během soboty. „Jejich pobyty rozhodně nebyly narušeny,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám