Hlavní obsah

Venezuelský prezident se americkým sankcím vysmál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Venezuelský prezident Nicolás Madura se vysmál sankcím, které na něj v pondělí večer uvalily Spojené státy. Američané tak reagovali na uspořádání nedělních voleb do nového Ústavodárného shromáždění. Podobné sankce podle Washingtonu hrozí i členům nového orgánu, jehož vznik opozice i řada států označuje za neústavní.

Foto: Handout, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

„Uvalili na mě sankce, protože jsem uspořádal jedinečný volební počin v historii Latinské Ameriky... Trestají mě za to, že neposlouchám příkazy imperialismu,” prohlásil v pondělí večer Maduro. Řekl, že je na sankce pyšný, a s ironií dodal, ať si USA v sankcích pokračují.

Amerického prezidenta Donalda Trumpa venezuelský prezident obvinil, že dělá „největší chybu svého života”, když se „plete do věcí venezuelského lidu”.

Je to diktátor, tvrdí Američané

Washington ale trvá na svém. Dění ve Venezuele považuje za nedemokratické. Podle šéfa ministerstva financí USA Stevena Mnuchina, jehož resort uvalení sankcí oznámil, nedělní volby ve Venezuele potvrdily, že je Maduro diktátor, který ignoruje vůli venezuelského lidu.

Sankce zahrnují zmrazení Madurových aktiv spadajících pod americkou jurisdikci a zakazují americkým subjektům obchodní a finanční transakce s Madurem.

Volba pod hrozbou ztráty zaměstnání 

Nové Ústavodárné shromáždění bylo zvoleno v neděli podle tvrzení vlády počtem 8,8 miliónu voličů, podle opozice se voleb účastnilo jen asi 2,2 miliónu lidí a státní zaměstnanci navíc museli přijít pod pohrůžkou ztráty místa.

Podle opozice, která volby bojkotovala, se Maduro novým orgánem snaží obejít parlament, v němž má od loňska většinu opozice a jejž v prosinci 2015 volilo téměř 14 miliónů lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám