Hlavní obsah

Venezuelský prezident prodloužil výjimečný stav ekonomické nouze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelský prezident Nicolás Maduro prodloužil o další dva měsíce výjimečný stav ekonomické nouze, který v zemi platí již od ledna, informovala agentura EFE. Zdůvodnil to nutností zajistit politickou a hospodářskou stabilitu. V zemi řádí malárie, protože není dost léků.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Venezuelský prezident Nicolas Maduro

Článek

Dekret o výjimečném stavu a stavu ekonomické nouze, který Maduro prosadil přes nesouhlas parlamentu, umožňuje prezidentovi například disponovat majetkem soukromého sektoru oficiálně za účelem zásobování obyvatel základními potřebami. Těch se Venezuelanům již delší dobu nedostává, neboť země je v hluboké ekonomické krizi.

V dekretu se též uvádí, že prezident „může nařídit další opatření sociální, ekonomická a politická, která jsou podle něj za současných okolností potřeba”.

Někteří tvrdí, že Maduro se takto snaží vyhnout referendu o svém odvolání, pro které už opozice shromáždila dva milióny podpisů. Nyní ale čeká na termín pro druhou fázi sběru podpisů. Oznámit by ho měla volební komise během pátku.

Podle opozice režim referendum záměrně zdržuje. Pokud se totiž plebiscit uskuteční po 10. lednu příštího roku a Maduro bude odvolán, nahradí ho viceprezident z téže politické strany. [celá zpráva]

Vysloví-li se lidé pro odchod Madura před tímto datem, musí se konat nové volby. Podle nedávného průzkumu si Madurovo odvolání přeje 64 procent voličů.

Před dvěma týdny demonstroval za konec současné vlády v ulicích Caracasu milión lidí. [celá zpráva]

Na malárii chybějí léky

Ve Venezuele roste počet případů malárie, více než polovina země hlásí epidemii této infekční nemoci, varovala podle EFE nevládní zdravotnická organizace.

Počet případů malárie se oproti předchozímu roku za osm měsíců zvýšil o 72 procent a do konce roku by mohlo být v zemi podle OVS asi 350 000 nemocných. Z celkem 24 venezuelských států jich už 14 hlásí epidemii, letos podle neoficiálních údajů na malárii zemřela asi padesátka lidí.

V posledních měsících přibývá ve Venezuele každý týden tři až pět tisíc nových případů malárie.

Venezuelský exministr zdravotnictví José Félix Oletta tento týden podle EFE uvedl, že antimalarik je v zemi akutní nedostatek. V některých regionech země už nejsou skoro žádná a musí se tam dovážet z oblastí, kde epidemie zatím nevypukla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám