Hlavní obsah

Venezuelský farmář zemřel při hladovce, na protest si zašil ústa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelský farmář, který roky protestoval proti znárodnění půdy a několik měsíců držel hladovku, v pondělí zemřel ve vojenské nemocnici ve venezuelském Caracasu. Farmář Fernando Brito, který si na protest dokonce usekl prst a zašil ústa, je symbolem protestů proti levicové politice ve Venezuele.

Článek

„Ano, je mrtvý,“ potvrdil agentuře Reuters Britovu smrt jeho syn. Brito byl přes své protesty už od prosince hospitalizován. Byl označen na duševně nemocného.

Dlouhé měsíce na protest proti vládě tábořil na náměstí v Caracasu před sídlem Organizace amerických států (OAS), zašil si ústa a před objektivy kamer si usekl malíček na levé ruce.

V nemocnici byl držen proti své vůli. V nemocnici hladovku na týden přerušil, když mu vláda slíbila, že dostane svou půdu zpět. Když se ale ukázalo, že své pozemky sice může dostat zpět, ale právní akt záboru nepozbude platnosti, opět přestal přijímat potravu.

V posledních dnech před smrtí Brito začal přijímat výživné tekutiny, ale jeho organismus byl už příliš oslabený. Už nemohl ani mluvit.

Brito vlastnil na jihu země 24 hektarů půdy, na nichž pěstoval melouny a juku. V rámci Chávezova programu vyvlastňování o své pozemky v roce 2003 přišel.

Jeho syn ze smrti otce viní úřady: „Byl to jen mírný zemědělec, který se rozhodl pro hladovku, aby jeho hlas slyšela vláda. Potřebuje nyní určit vinu vlády, která nikdy neodpověděla na jeho petici. Jeho smrt je politická, protože protestovat ve Venezuele je zločin. A unesli ho, aby ho neviděli lidé v OAS."

Reklama

Výběr článků

Načítám