Hlavní obsah

Venezuela chtěla po vzbouřencích FARC likvidaci opozice

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelští představitelé žádali po hlavní kolumbijské povstalecké organizaci FARC, aby Venezuele poskytla svoje bojovníky, kteří by zajistili likvidaci politických odpůrců prezidenta Huga Cháveze. Ve své analýze dokumentů získaných z počítačů zabitého bývalého vůdce FARC to uvedl Mezinárodní ústav pro strategická studia (IISS) se sídlem v Londýně.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

Levicové Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) působí od poloviny 60. let nejen v Kolumbii, ale i ve Venezuele a dalších zemích regionu. O spojení FARC s Chávezem se mluví dlouho, dosud však bez hmatatelnějších důkazů. Dohady minulý měsíc přiživil samotný Chávez, když poprvé přiznal, že jeho političtí spojenci s kolumbijskými povstalci spolupracovali. Prezident však dodal, že se to dělo za jeho zády.

Londýnský ústav ve své analýze o rozsahu 240 stran vychází z dokumentů nalezených v počítači bývalého velitele FARC Raúla Reyse, jehož kolumbijští vojáci zabili v roce 2008. Autoři analýzy přicházejí se závěrem, že FARC byly požádány, aby sloužily jako tajné milice venezuelských tajných služeb, ačkoliv chybí důkazy o tom, že by prezident Chávez věděl o požadavcích na odstranění jeho protivníků. Koneckonců, k žádným atentátům nikdy nedošlo.

V publikaci se píše, že venezuelská vláda vnímala FARC jako „spojence, kteří zajistí vytíženost amerických a kolumbijských sil v regionu v boji proti povstalcům, čímž pomohou snížit vnímané ohrožení Venezuely“.

Archiv sahal až do počátku 80. let

Podle sdělení vyšetřovatelů obsahovaly Reyeseovy počítače, hard disky a další paměťová zařízení archivní dokumenty vztahující se až k raným 80. letům. Materiály mimo jiné popisují osobní setkání Reyese s Chávezem v roce 2000. Prezident měl tehdy souhlasit, že FARC půjčí peníze v tvrdé měně na nákup zbraní.

Chávezův mluvčí toto tvrzení odmítl komentovat. Podle venezuelské vlády je ovšem celý archiv podvrh. Tuto možnost ale v roce 2008 zavrhl Interpol. Navíc získaná data vedla k objevení uranu v Kolumbii, množství amerických dolarů z podezřelých obchodů v Kostarice a několika akcím proti organizovanému zločinu v Kanadě, Španělsku a Spojených státech, upozornil deník International Herald Tribune s tím, že to dokazuje autentičnost dokumentů.

Povstalecká organizace FARC

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) byly založeny v roce 1964 jako vojenské křídlo Kolumbijské komunistické strany.

V únoru 2002 bylo vyjednávání o míru přerušeno poté, co FARC přepadly letadlo a unesly kolumbijského senátora z jeho paluby.

Organizace má sílu zhruba 9 až 12 000 ozbrojených bojovníků a několika tisíc stoupenců převážně ve venkovských oblastech.

FARC se angažují v obchodu s narkotiky na všech úrovních - pěstování, výroba, distribuce.

Aktivity FARC nejsou omezeny jen na Kolumbii: vydírání a únosy provedly také ve Venezuele, Panamě a Ekvádoru.

FARC se v posledních letech potýká s problémy, neboť Reyes nebyl zdaleka jediným velitelem, jenž v boji s kolumbijskými silami padl. Také Venezuela svoji podporu omezila a v dubnu dokonce daly její úřady zatknout Joaquína Péreze, údajného operativce FARC, který žil ve Švédsku. Následně Venezuela Péreze vydala do Kolumbie.

Reklama

Výběr článků

Načítám