Hlavní obsah

Velitel jednotky, která zabíjela Afghánce pro zábavu, dostal doživotí

Aktualizováno

Americký vojenský soud shledal vinným 26letého amerického seržanta Calvina Gibbse z vražd tří afghánských civilistů, spiknutí a dalších obvinění. Porota ho odsoudila k doživotnímu vězení, protože ve funkci velitele jednotky v Afghánistánu nabádal své podřízené k zabíjení neozbrojených Afghánců, jejichž těla zohavoval.

Foto: Profimedia.cz

Jednotka amerických vojáků obviněná ze zabíjení Afghánců. Seržant Calvin Gibbs je zcela vpravo

Článek

Během sedmidenního jednání soudu na základně Lewis-McChord jižně od Seattlu Gibbs přiznal, že odřezával prsty z těl obětí a schovával si je jako trofeje, "jako parohy jelenů, které skolíte".

Trval však na tom, že k zabíjení docházelo jen v rámci boje a pouze v rámci odvety při opětované palbě. Popíral, že by záměrem bylo zabíjet.

Podle prokurátorů Gibbs a další obžalovaní věděli, že oběti nepředstavují žádné nebezpečí. Mrtvým dali zbraně, aby to vypadalo, že to byli bojovníci.

Jeden ze spolubojovníků Jeremy Morlock vypověděl, že Gibbs po příchodu do čety začal hned vykreslovat plány zabíjení civilistů. Morlock, který dostal trest vězení v délce 24 let, také svědčil o tom, že Gibbs použil proti dvěma obětem granáty a u třetí položil kalašnikov, aby to vypadalo, že byla ozbrojená.

Velení nezasáhlo, i když bylo upozorněno

Další voják Adam Winfield se po první vraždě obrátil na rodiče s tím, že se asi plánují další. Nic se však nezměnilo, i když to Winfieldův otec oznámil jinému seržantovi na základně, kde Gibbs sloužil. Winfield se přiznal k podílu na zabití posledního z  Afghánců. Dodal, že se bál, že by ho Gibbs zabil, kdyby se akce neúčastnil.

Spolubojovníci vykreslili ho jako impozantního a krvežíznivého vůdce. Gibbsův právník však trval na tom, že se vojáci proti svému veliteli spikli, aby se sami chránili, napsala agentura AP.

Pokřivená válka

Jedná se o jeden z nejhrůznějších případů válečných zločinů vzešlých z afghánské války. Spáchány byly na začátku roku 2010 v Kandaháru. Vyšetřovat se ale začaly až tehdy, když se v březnu 2011 objevily fotografie, jak vojáci pózují u zkrvavených těl.

Porota rozhodovala asi čtyři hodiny, než shledala Gibbse vinným ve všech 15 bodech obžaloby. Žalobce major Andre LeBlanc požadoval maximální trest, tedy doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. Řekl porotě, že Gibbs měl chránit afghánský lid a místo toho způsobil, že mnozí ztratili důvěru v Američany. Poznamenal rovněž, že Gibbs opakovaně nazval Afghánce "divochy". Nakonec ale může být Gibbs podmínečně propuštěn po devíti letech.

Kromě Gibbse byli obviněni ze zabíjení  další čtyři vojáci z jeho jednotky, která patřila do 5. brigády Stryker. Tři ze spoluobviněných se k činu přiznali a dva proti Gibbsovi svědčili. V souvislosti s případem bylo obviněno ještě dalších sedm vojáků z méně závažných trestných činů, jako například zatajování případu.

Reklama

Výběr článků

Načítám