Hlavní obsah

Vědec našel vzorky koronaviru, které chtěli Číňani zničit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Americký expert Jasse Bloom tvrdí, že objevil třináct vzorků získaných genetickým sekvencováním koronaviru, které mohou přiblížit odpověď na klíčovou otázku – odkud nákaza pochází. Číňané vzorky zpočátku pandemie nahráli do americké národní databáze, loni si ale vyžádali jejich smazání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Naše zjištění naznačují, že koronavirus ve Wu-chanu koloval už nějakou dobu předtím, než byl spojen s nemocí covid-19 a tržnicí Chua-nan. Tedy, že vzorky použité ve většině studií včetně té, na níž pracovala Čína ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací, nebyly shodné se vzorky, které ve Wu-chanu zpočátku kolovaly,“ řekl podle serveru Business Insider Jesse Bloom z Onkologického střediska Freda Hutchinsona v americkém Seattlu.

Koronavirus je z laboratoře, řekl prý Američanům důležitý čínský zběh

Amerika

Ve výsledku to tak může znamenat, že vědci z celého světa pátrající od konce roku 2019 po původu koronaviru, celou dobu pracují s nekompletními daty. Bloomovi se ale podařilo z virtuálního úložiště získat ztracená data a vymazané soubory zrekonstruovat.

Bylo to na cloudu

„Obnovil jsem smazané soubory z Google Cloud a zrekonstruoval data o částečném genetickém sekvencování třinácti vzorků,“ uvádí Bloom v preprintu, tedy vědeckém článku, který dosud neprošel recenzním řízením.

Celkem se Bloom snažil dohledat 241 vzorků, podařilo se mu to ale jen u 13 z nich. Jeho závěry je tedy třeba nechat prověřit dalšími odborníky a někteří, na které se obrátila CNN, jsou skeptičtí.

Vzorky do americké Národní databáze zdravotnických institucí (NIH) nahráli pracovníci wuchanské univerzity loni v březnu. NIH je vymazala v červnu téhož roku. Její zástupci CNN vysvětlili, že je vyhovění takové žádosti standardním postupem a neměli důvod zachovat se jinak. Podle Blooma to ale byla chyba.

Původ koronaviru. Biden tlačí na americké tajné služby, aby zostřily vyšetřování

Zahraniční

Na zásadní otázku, zda nemohl pandemii vyvolat únik z laboratoře, vzorky samy o sobě neodpoví, je to ale zlatý důl stop pro další pátrání, řekl Bloom CNN.

WHO a Bidenovi lidé se na to podívají

Pátrání po původu koronaviru vede Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta od počátku popírala spekulace o možném laboratorním úniku. Jako nejpravděpodobnější uváděla a stále uvádí možnost, že se SARS-CoV-2 na člověka přenesl z jiného živočicha a následně zmutoval.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena ale před nedávnem částečně otočila a laboratorní únik už uvádí jako jednu z možností. WHO uvedla, že o tom ví a tuto verzi znovu prověří.

Reklama

Výběr článků

Načítám