Hlavní obsah

Ve Washingtonu je více amerických vojáků než v Iráku a Afghánistánu dohromady

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Na inauguraci nového prezidenta Spojených států Joea Bidena bude v hlavním městě Spojených států přítomno přes 20 tisíc vojáků Národní gardy. To je asi čtyřikrát více, než kolik je amerických vojáků v Iráku a Afghánistánu dohromady. Upozornila na to americká média. Šéf metropolitní policie uvedl, že tolik bezpečnostních složek ve městě nikdy neviděl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do Washingtonu se sjíždí 20 000 vojáků na Bidenovou inauguraciVideo: Reuters

 
Článek

„Myslím, že uvidíte přes 20 tisíc členů Národní gardy, kteří budou zde, na území D.C.,“ uvedl při středeční tiskové konferenci šéf metropolitní policie Robert Contee.

Ministerstvo obrany na začátku týdne uvolnilo pro potřeby zabezpečení 15 tisíc vojáků Národní gardy. V průběhu středy se jich do hlavního města přesunulo dalších pět tisíc. Jak upozornil vojenský server Military Times, už ono první číslo bylo dvakrát větší, než počet amerických vojáků v Afghánistánu a Iráku.

Nařídil jsem federálním agenturám, aby využily všechny možné prostředky k zachování pořádku.
Donald Trump, končící prezident

Za prezidenta Donalda Trumpa se přítomnost vojáků na zahraničních misích výrazně snížila.

Jak uvádí týdeník Newsweek, od středy je tak ve Washingtonu čtyřikrát více amerických vojáků než v Iráku a Afghánistánu dohromady. „Nikdy jsem nic podobného neviděl,“ podotkl Contee.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Poslanci donesli vojákům pizzu.

Národní garda byla povolána do D.C. při teroristickém útoku 11. září 2001, stejně jako po atentátu na vůdce Afroamerického hnutí za občanská práva Martina Luthera Kinga v roce 1968. Ani v jednom případě se ale nejednalo o 20 tisíc vojáků.

Kapitol chrání stovky spících vojáků

Amerika

Veřejným prostorem v týdnu obletěly fotky vojáků odpočívajících přímo na chodbách Kapitolu. „Aby bylo jasno, ubytováni jsou jinde,” uvedla mluvčí gardy k spekulacím, že o vojáky není řádně postaráno.

Národní garda spadá pod rezervní složky Ozbrojených sil USA. Tvoří je jak vojáci jednotlivých států, tak federálního distriktu D.C. Jednotky jsou pod dvojím řízení státu a federální vlády.

Více vojáků než po útoku na dvojčata

Posílení bezpečnosti hlavního města přichází poté, co minulou středu část Trumpových radikálních příznivců vtrhla do budovy Kapitolu, aby se pokusila donutit přítomné zákonodárce, aby zvrátili výsledky voleb ve prospěch jejich favorita.

„Invaze do amerického Kapitolu zasáhla srdce naší republiky. Aby bylo jasné, jednoznačně odsuzuji násilí, jehož jsme minulý týden byli svědky,“ řekl po týdnu Trump, proti kterému byla mezitím spuštěna ústavní žaloba.

Foto: Reuters

Do Washingtonu se sjíždí 20 000 vojáků na Bidenovu inauguraci.

Odcházející šéf Bílého domu uvedl, že ho tajné služby informovaly o tom, že se chystá další násilí při nadcházející inauguraci jeho nástupce Joea Bidena. Ta připadá na 20. ledna.

„Nařídil jsem federálním agenturám, aby využily všechny možné prostředky k zachování pořádku,“ řekl Trump.

Trump odmítl násilí a stěžoval si na cenzuru

Amerika

Události šokovaly svět, bývalý republikánský prezident George W. Bush mluvil o „banánové republice“. Nedemokratické země jako Turecko a Venezuela se o USA ironicky otřely. Experti varovali, že současná situace v Americe značně poškodí její obraz v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám