Hlavní obsah

Ve Venezuele pozastavili sbírání podpisů za odvolání prezidenta

Caracas

Venezuelská volební komise ve čtvrtek pozastavila proces odvolání prezidenta Nicoláse Madura s odkazem na rozhodnutí soudu, který zrušil ve čtyřech státech shromažďování potřebných podpisů. Oznámila to agentura AP.

Foto: Jorge Silva , Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

Podle sdělení komise je další shromažďování podpisů zastaveno. Vládnoucí socialisté ve čtvrtek oznámili, že regionální soudy v nejméně čtyřech státech našly v procesu shromažďování podpisů podvody. Opozice označila rozhodnutí za nedemokratické.

Opozice dostala tři dny na to, aby shromáždila podpisy 20 procent voličů, tedy asi čtyř miliónů lidí, požadujících odvolání hlavy státu.  Pak by muselo být referendum vypsáno do 90 dnů.

Opozice obviňuje venezuelské úřady a justic z neustálých obstrukcí, které mají zabránit odvolání Madura a udržet křeslo prezidenta pro socialisty. Pokud se referendum uskuteční až po 10. lednu, nebudou následovat předčasné volby, ani když bude Maduro odvolán. Do čela země se dostane dosavadní socialistický viceprezident Aristóbulo Istúriz. Viceprezident by pak vládl do řádného konce mandátu odvolaného prezidenta.

Madura podporuje jen dvacet procent voličů. V zemi panuje zoufalá ekonomická situace, nedostává se potravin a roztočila se spirála hyperinflace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám