Hlavní obsah

Venezuela po rabování obchodů zavedla přídělový systém na potraviny

Caracas

Venezuelská socialistická vláda oznámila, že nedostatkové potraviny budou distribuovat zvláštní místní výbory přímo jednotlivým rodinám. Potravinová krize, kvůli níž stojí před poloprázdnými obchody dlouhé fronty, vyhnala v posledních dnech do ulic početné davy demonstrantů. Opozice zesílila kritiku vlády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hladoví Venezuelané sbírají na tržišti zbytky ovoce a zeleninyVideo: AP

 
Článek

Ministr potravinářství Rodolfo Marco Torrés ve čtvrtek podle stanice BBC uvedl, že až 70 procent potravin v zemi bude distribuováno prostřednictvím vládou autorizovaných místních výborů, kterých v zemi nedávno vzniklo téměř 16 000.

Vláda v zahraničí nakoupila 115 000 tun základních potravin, které dostanou přímo rodiny, jež se registrují v distribučním systému. Výbory jim potom budou přidělovat tašky s moukou, rýží, olejem a dalšími základními produkty.

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Policie použila ve čtvrtek v Caracasu slzný plyn

Madurovi oponenti nový systém kritizovali s tím, že ještě zhorší nedostatek jídla v obchodech a zajistí jeho nouzové zásoby pouze vybraným jedincům. Už nyní je situace kritická, v největším slumu v Caracasu Petare desítky lidí vyrabovaly pekárny a auta s potravinami, uvedla AP. Zasáhnout musela policie. Rabování a hladové bouře trvají už několik týdnů.

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Chudinská čtvrt v Caracasu Petare po zásahu policie proti rabujícím

Opozice, která od loňských voleb disponuje parlamentní většinou, vyčítá socialistickým dědicům autoritářského prezidenta Huga Cháveze nejen bídnou ekonomickou situaci, ale i popírání principů demokracie. Madurovi kritici shromáždili dostatek podpisů pro vypsání referenda o prezidentově odvolání, což státní volební komise uznala, avšak celý proces prozatím bez udání důvodu zablokovala, což vedlo k dalším protestům.

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Student háže kámen na policisty v Caracasu

Ty neustále pokračují, ve čtvrtek protestovali studenti, kteří chtěli pochodovat od univerzity. Ve čtvrtek byl také zraněn vůdce demokratické většiny v parlamentu, kde mají socialisté už jen menšinu. Julia Borgese napadli na ulici příznivci socialistů a udeřili ho trubkou do obličeje, ten mu po útoku krvácel. Maduro incident v televizi odsoudil.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Maduro tvrdí, že současnou krizi osnovali bohatí podnikatelé a opozice podporovaná Západem, aby dosáhli jeho pádu.

Reklama

Výběr článků

Načítám