Hlavní obsah

Ve Spojených státech zemřel Sergej Chruščov, syn bývalého vůdce SSSR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syn někdejšího sovětského vůdce Nikity Chruščova Sergej zemřel ve čtvrtek ve Spojených státech. Bylo mu 84 let, napsala agentura TASS s odvoláním na vnučku někdejšího vůdce sovětských komunistů Ninu Chruščovovou. Ohledně příčiny smrti či pohřbu se nevyjádřila.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Chruščov na fotografii z roku 2017

Článek

Sergej Chruščov, narozený 2. července 1935 v Moskvě, byl znám jako autor mnoha prací o svém otci, který vládl v Sovětském svazu od roku 1953 do svého sesazení Leonidem Brežněvem v roce 1964.

V roce 1959 jej provázel při cestě po USA. Jako vědec se podílel na konstrukci sovětských raket, v roce 1963 byl vyznamenán titulem hrdiny socialistické práce a Leninovým řádem.

V roce 1991 vyjel do USA, aby přednášel o studené válce. Usadil se v Providence ve státu Rhode Island, kde v roce 1999 získal americké občanství. Přednášel politologii a moderní dějiny na Watsonově institutu pro mezinárodní vztahy.

Stal se také členem správní rady Muzea studené války ve Virginii, které založil Francis Gary Powers junior, syn amerického pilota, jehož výzvědný letoun U-2 nechal Nikita Chruščov nad Uralem sestřelit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám