Hlavní obsah

Ve dne strážce zákona, v noci vrah. Kalifornský zabiják byl celé roky policistou

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sacramento

Americkým policistům se ve středu podařilo dopadnout masového vraha, sexuálního predátora a svého někdejšího kolegu, který jako fantom celá desetiletí děsil Kalifornii. Dnes dvaasedmdesátiletý Joseph James DeAngelo od 70. let minulého století zavraždil nejméně dvanáct lidí, znásilnil více než padesátku žen a vyloupil přes stovku domů. Nakonec „vraha ze zlatého státu“ usvědčily stopy DNA, které policisté našli v jeho odpadcích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dopadený kalifornský vrah byl celé roky policistouVideo: Reuters

 
Článek

„Odpověď se vždy ukrývala v Sacramentu. Vždycky jsme věděli, že pátráme po jehle v kupce sena, ale byli jsme si jisti, že v něm ta jehla je,“ cituje magazín Time Annu Marii Schubertovou, prokurátorku ze Sacramenta, kde DeAngelo bydlel a loupil i vraždil.

Co policisty až k jeho domu dovedlo, prokurátorka neupřesnila.

Foto: Rich Pedroncelli, ČTK/AP

Prokurátorka Anne Marie Schubertová

Začalo to krádeží kladiva

Příběh se začal odvíjet v létě roku 1976, tedy ve stejném roce, kdy byl bývalý mariňák DeAngelo vyhozen od policie v kalifornském Exeteru pro krádež kladiva a repelentu pro psy. Pak začal loupit ve velkém.

Modus operandi byl jednoduchý a vždy stejný. DeAngelo se vkrádal do domů spících lidí, loupil tam, a když se mu uvnitř spící žena zdála přitažlivá, znásilnil ji. Později páry začal vraždit.

První zdokumentované vraždy se DeAngelo dopustil v roce 1978. Obětí byl mladý manželský pár, stejně jako v dalších třech případech. Celkem se tak dopustil nejméně dvanácti vražd. Může jich být ale i víc.

Foto: Rich Pedroncelli, ČTK/AP

Dobové policejní portréty unikajícího vraha Josepha James DeAngela

Vraždící policista

Vyhazov od policie v Exeteru Jamesi DeAngelovi nezabránil stát se strážcem zákona v jiném kalifornském okrsku – Auburnu. Tam sloužil už v období, kdy vraždil.

„Je velmi pravděpodobné, že byl zaměstnán jako policista, když páchal tyto činy,” potvrdil médiím místní šerif Scott Jones. A právě to, že měl vrah přístup k závěrům vyšetřování, mu zřejmě pomohlo být vždy o krok napřed před vyšetřovateli a posléze i FBI. Co dělal DeAngelo po roce 1986, kdy jeho vražedné řádění ustalo, není zatím jasné.

Foto: Handout, Reuters

Joseph James DeAngela

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám