Hlavní obsah

Vdovu po pachateli masakru v gayklubu v Orlandu zprostili obvinění

Orlando (USA)

Porota v pátek zprostila všech obvinění manželku střelce Omara Mateena, který před dvěma lety v gayklubu v Orlandu v americkém státě Floridě zabil 49 lidí. Jednatřicetiletá Noor Salmanová čelila obvinění, že svému muži pomáhala a že mařila vyšetřování. Hrozilo jí až doživotní vězení.

Foto: Myspace/Handout, Reuters

Omar Mateen

Článek

Mateena, který tvrdil, že jedná jménem takzvaného Islámského státu, policie při zásahu zastřelila. Vdova, která byla v souvislosti s masakrem jedinou obžalovanou, obvinění popírala a tvrdila, že o úmyslech svého muže nevěděla.

Obžaloba uváděla, že Salmanová a Mateen společně plánovali cíle možného útoku, včetně zábavního a nákupního střediska Walt Disney World Resort u Orlanda. Salmanová podle obžaloby věděla, že si její manžel pořídil munici pro svou útočnou pušku a že ho fascinují násilná videa islámských radikálů, ale přesto ho nezastavila.

Obhájci svou klientku, která se narodila v Kalifornii palestinským rodičům, popisovali jako snadno manipulovatelnou osobu s nízkým IQ. Mateen podle nich svou ženu fyzicky i duševně zneužíval, podváděl a část svého života před ní skrýval.

Osvobozující verdikt poroty bude pravděpodobně ranou pro pozůstalé, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám