Hlavní obsah

Vánoce na americký způsob: Mráz a půl miliónu domácností bez proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes půl miliónu domácností zůstává na severovýchodě Spojených států a v jihovýchodní Kanadě bez dodávek elektřiny poté, co region zasáhla sněhová bouře a mohutný příliv arktického vzduchu. Zaměstnanci rozvodných společností podle BBC pracují na opravách čtyřiadvacet hodin denně, upozorňují ale, že v některých oblastech se nepodaří dodávky obnovit minimálně do soboty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Statisíce Američanů tráví Vánoce kvůli sněhu a mrazu bez prouduVideo: Reuters

 
Článek

V souvislosti s bouří v obou zemích zemřelo nejméně 27 lidí. Většina z nich se podle úřadů otrávila oxidem uhelnatým, když si doma přitápěla plynovými sporáky, grily na dřevěné uhlí nebo dalšími zařízeními, s jejichž pomocí se chtěli zahřát v promrzajících domech.

Podle starosty kanadského Toronta Roba Forda lidé topí doslova vším, co jim přijde pod ruku.

V Torontu se teploty pohybují sedm stupňů pod bodem mrazu. O Vánocích tam bylo bez proudu 72 tisíc lidí. Místní zdravotnické služby zaznamenaly za jediný den 110 telefonátů s žádostí o lékařskou pomoc po otravě oxidem uhelnatým.

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Zamrzlé Michiganské jezero u severoamerického Chicaga

Výpadky v dodávkách elektřiny způsobila námraza na dálkovém vedení, které váhu ledu neuneslo. Obnovu zpřetrhaných drátů komplikuje ledovka na silnicích, která zpomaluje práci mobilních opravárenských čet.

V USA jsou nejvíc zasaženy státy Michigan a Maine. Vázne i dodávka tepla, což mnohé rodiny přinutilo uchýlit se o vánočních svátcích do provizorních útulků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám