Hlavní obsah

Vadné prsní implantáty děsí i desetitisíce Latinoameričanek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po skandálu s vadnými francouzskými implantáty v Evropě se nyní panika a hněv přenesly do Latinské Ameriky. Ta totiž byla jedním z klíčových trhů, kam bývalá francouzská firma PIP rizikové prsní implantáty vyvážela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Plastičtí chirurgové v Kolumbii nabádají k odstranění nebezpečných prsních implantátůVideo: Reuters

 
Článek

Například v Brazílii si je nechalo voperovat na 25 tisíc a v Argentině nejméně 13 tisíc pacientek. Mezi ženami, které si nechaly operativně zvětšit ňadra, je i kolumbijská televizní moderátorka Alexandra Correaová (32), jež se nyní zoufale snaží zjistit, zda její deset let staré implantáty jsou bezpečné. Odpověď se pokoušela získat přímo od svého chirurga, ten ale nejdříve nezvedal telefony a pak radši odjel na dovolenou.

„Mám hrozný strach,“ svěřila se Correaová, která za zvětšení ňader zaplatila 2200 dolarů (asi 44 tisíc korun). „Nemůžu zdraví nechat náhodě. Marnivost něco stojí, ale život je mnohem cennější,“ dodala s tím, že pro ženu je lepší mít „ňadra jako komáří štípnutí“, ale zdravá než velká, ale napadená rakovinou.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Předsedkyně sdružení francouzských žen s vadným prsními implantáty Alexandra Blachereová.

Obavy mají také mnohé ženy ve Venezuele, kde jsou implantáty natolik oblíbené, že je rodiče dokonce dávají dcerám k patnáctým narozeninám, anebo bývají hlavní cenou v tombole.

Zakladatele společnosti hledá Interpol

„Mám ty implantáty skoro deset let od doby, co jsem porodila třetí dítě, a až dosud jsem s nimi byla opravdu spokojená. Znovu se cítím mladá, cítím se jako žena, nejen jako matka,“ řekla učitelka Martha (47).

„Když jsem se začala dočítat o všech těch věcech kolem těch francouzských náhrad, jak praskají a jak je z nich rakovina, musím přiznat, že se mě zmocnil strach. Nemám tušení, kdo vyrobil ty moje, ale jen co se vrátím po svátcích do Caracasu, zjistím to u svého doktora,“ dodala.

Francie se mezitím chystá postavit před soud Jeana-Clauda Mase (72), který PIP zakládal a prsní náhrady vyráběl. Svého času byla jeho společnost jejich třetím největším dodavatelem na světě. Ročně jich vychrlila na 100 tisíc a vyvážela je do 65 zemí. Mase ale musí nejdříve policie dopadnout – podle médií se totiž ukrývá někde ve Francii. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Jean-Claude Mas na nedatovaném policejním snímku. Po zakladateli firmy PIP, která dodávala závadné prsní implantáty, pátrá Interpol.

Už několik měsíců ho přitom hledá Interpol, byť zatím kvůli jinému deliktu. O jeho dopadení požádala už loni Kostarika, kde ho policie přistihla při řízení pod vlivem alkoholu.

Podle posledních zpráv je v ohrožení také zhruba tisícovka žen z Nizozemska. Tamní firma údajně skoupila implantáty od PIP a prodávala je dál pod názvem M-implants.

Reklama

Výběr článků

Načítám