Hlavní obsah

Zakladatele firmy na vadné prsní implantáty urgentně hledá Interpol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Interpol pátrá po zakladateli firmy Poly Implant Prosthesis (PIP), která vyráběla závadné prsní implantáty. Na internetové stránce Interpolu se uvádí, že je Jean-Claude Mas hledán v Kostarice kvůli ohrožení zdraví v souvislosti s vadnými implantáty. PIP, již Mas založil roku 1991, zanikla loni. Na 90 procent jejích produktů se vyváželo, nejčastěji do Latinské Ameriky a západní Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Nebezpečné prsní implantáty byly vyrobeny ze silikonu nevhodného pro umístění do těla.

Článek

Mas podle agentury Reuters neopustil Francii a zdržuje se v jihofrancouzském departementu Var.

Podle BBC byly vydány dva zatkyče na Mase, oba s nejvyšší prioritou.

Výrobky firmy PIP se vyvážely do více než 65 zemí. Desetitisíce žen tak podle AFP dostaly namísto zdravotně nezávadných produktů vadné implantáty z průmyslového silikonu, který se používá na počítačové součástky nebo v elektronice či jako výplně matrací.

Testy prokázaly, že implantáty nemohou vyvolat rakovinu, ale mohou prasknout. Gel pak může u některých žen vyvolat alergickou reakci.  Proto Francie doporučila 30 000 Francouzkám, aby si je nechali jmout. V Británii podobné doporučení úřady nevydaly, i když tam má tyto implantáty 40 000 žen.  [celá zpráva]

Ženy v některých zemích již zažalovaly kliniky, které jim implantáty voperovaly. Francouzská vláda doporučila, aby se ženám s těmito implantáty nabídlo jejich odstranění. A to preventivně i v případě, že s implantáty nemají žádný problém.

Nebezpečné implantáty jsou i v ČR

Jak už Novinky dříve informovaly, firma vyvážela implantáty i do České republiky. [celá zpráva].

Francouzská asociace pro dohled nad léčivy (AFSSAPS) loni na jaře upozornila, že voperované implantáty PIP nezvykle často praskají, a pozastavila jejich používání a vývoz. Státní úřad pro kontrolu léčiv pak vydal doporučení, aby se dále neužívaly.

Vyšetřovatelé podezřívají již zaniklou firmu, že používala nekvalitní silikon s cílem ušetřit milion eur ročně.

"Nebylo dosud zjištěno, že by ženám s implantáty značky PIP hrozilo větší nebezpečí rakoviny než ženám s jinými prsními protézami. Ovšem je prokázáno, že u těchto implantátů (PIP) je riziko protržení a že dráždivé účinky jejich gelu mohou vést k zánětům, což ztěžuje odstranění implantátů," uvedlo francouzské ministerstvo zdravotnictví v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám