Hlavní obsah

V USA zadrželi bývalého agenta CIA kvůli špionáži pro Čínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve Spojených státech zadrželi bývalého agenta Ústřední zpravodajské služby (CIA) a obžalovali jej ze špionáže pro Čínu, oznámila agentura AP. V případě, že jej soud shledá vinným, může dostat až doživotní trest vězení.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím CIA

CIA

Článek

Američan Alexander Yuk Ching Ma byl zadržen v pátek poté, co přijal od agentů, kteří se vydávali za čínské zpravodajce, obálku s 2000 dolary (44 000 Kč) jako odměnu za dřívější špionážní činnost.

Sedmašedesátiletý Ma se narodil v Hongkongu, později se stal americkým občanem a v letech 1982 až 1989 pracoval pro CIA. Po ukončení služby žil v Číně, v roce 2001 se ale vrátil do USA a zanedlouho začal pracovat pro Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Podle americké prokuratury vyzradil Ma v roce 2001 v hotelu v Hongkongu několik státních tajemství pěti čínským zpravodajcům. Předal jim mimo jiné informace o pracovnících CIA, informátorech či mezinárodních operacích. V kontaktu s čínskou tajnou službou zůstal i poté, co ze CIA odešel. Později jako externí spolupracovník FBI shromažďoval informace o výzkumu zbraňových systémů.

Bývalého agenta CIA obvinili, že chtěl Číně předat tajné informace

Amerika

Schůzky v roce 2001 se podle prokuratury účastnil i Maův příbuzný, rovněž zaměstnanec CIA, kterého ale policisté nezadrželi. Pětaosmdesátiletý muž je totiž vážně nemocný - trpí pokročilým stadiem nemoci, která omezuje jeho kognitivní schopnosti.

Je to už druhý případ agenta CIA, který předával informace Číně. Bývalý agent CIA Jerry Chun Shing Lee byl předloni obviněn ze shromažďování tajných informací a úmyslu předávat je Číně.

Reklama

Výběr článků

Načítám