Hlavní obsah

V USA stáhli půl miliardy vajec kvůli salmonelóze

– Washington

Dvě drůbežárny v americkém státě Iowa stáhly z trhu kvůli nákaze salmonely přes půl miliardy vajec. Obě odebírají nosnice i krmivo ze stejného zdroje. V USA už bylo zaznamenáno 1300 případů onemocnění salmonelou, jejímž zdrojem jsou pravděpodobně právě vajíčka z těchto dvou farem.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Upozornění na stahování vajec v americkém obchodě

Článek

Právník William Marler ze Seattlu, který zastupuje několik osob nakažených salmonelou, řekl, že těžko pochopitelné nedodržení zákona vedlo ke stažení 550 milionů vajec z trhu a onemocnění 1300 lidí. "Musíme se ptát, kde byli inspektoři Úřadu pro potraviny a léky (FDA) a ministerstva zemědělství," prohlásil. Kontrolou vajec je pověřena FDA, kvalitu vaječných výrobků má sledovat ministerstvo zemědělství.

Výskyt salmonely teď vyvolává pochybnosti o kvalitě federální inspekce drůbežích velkofarem. Úřadu pro potraviny a léky (FDA) zřejmě potrvá několik měsíců, než určí přesně zdroj nákazy.

Navíc se očekává se nárůst dalších případů salmonely, která může být u osob se sníženou imunitou smrtelná. Projevuje se průjmem, křečemi a horečkou, která se dostaví v rozmezí od osmi do 72 hodin po požití nakažené potraviny.

Mluvčí amerických producentů vajec Jewanna Porterová řekla, že obě iowské farmy Wright County Egg a Hillandale Farms odebírají pro své chovy kuřata i krmivo od firmy Quality Egg.

Reklama

Výběr článků

Načítám