Hlavní obsah

V USA se soudí rodiče kvůli očkování proti koronaviru

Michal Mocek, Právo, Michal Mocek

Rodinní právníci v USA hlásí nárůst sporů mezi rodiči kvůli očkování proti koronaviru. Problém je akutní zejména mezi rozvedenými manžely.

Foto: Victor R. Caivano, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Jedním z nich je Veronica z Nové Anglie, dříve sestra na jednotce intenzivní péče. Přestože má plnou moc přijímat lékařská rozhodnutí pro svou dceru, počátkem května dostala mail od svého exmanžela.

Diskusí o vakcinaci mezi rodiči prudce přibývá
Hillary Moonayová, právnička v Pensylvánii

Ten chtěl, aby o očkování jejich 12leté dcery, rozhodl soud. „Stalo se to den před plánovaným termínem (dceřina očkování),“ postěžovala si Veronica listu The Washington Post.

Exmanžel přišel ke slyšení s řečí a odkazem na 150 článků zpochybňujících očkování. Veronica kontrovala prohlášeními pediatrické akademie, akademie rodinných lékařů, různých federálních úřadů i dopisem od pediatra jejich dcery. Nakonec uspěla.

Bidenova šikana. Texaský guvernér zakázal vyžadovat očkování proti covidu-19

Amerika

Diskusí o vakcinaci mezi rodiči prudce přibývá i podle Hillary Moonayové, právničky v Pensylvánii. Její kancelář už řešila vícero takových případů. Nejprve se přitom musí rozhodnout, kdo z rodičů je právně zmocněn přijímat lékařská rozhodnutí.

„Na rozdíl od fyzické vazby, kde často vidíte, že jedna strana má na ní mnohem větší podíl než druhá, je právní vazba obecně v poměru 50 na 50,“ řekla Moonayová.

Bez ohledu na to, s kým dítě žije, se tak rodiče obvykle musí shodnout v otázkách vzdělání, náboženské výchovy či lékařské péče. Pokud rozvodové řízení neskončilo, Moonayová odrazuje kteréhokoli z rodičů od jednostranných rozhodnutí k očkování proti koronaviru.

V Nizozemsku vyhrál 12letý chlapec soud. Může se kvůli navštěvování babičky očkovat

Zahraniční

Na to naráží Caroline, i když má už po rozvodu. Stejně jako 96 procent lékařů v USA je očkována proti covidu a chce, aby injekci dostal i její syn. Exmanžel, který dosud souhlasil se všemi vakcínami pro dítě, ale řekl, že injekce proti covidu jsou pokusné a nebezpečné a že jsou k dispozici i účinnější způsoby léčby. Věřil také, že dětem koronavirus vážněji neublíží.

Matka cítila úplnou bezmoc

Po dvou měsících bezvýsledných diskusí přes e-mail proto zahájila Caroline soudní řízení proti bývalému manželovi. Zdůvodnila to tím, že „bylo zcela jasné, že (exmanžel) chce na neurčito vyčkávat“.

Stěžovala si přitom na „pocit bezmoci, protože se musí dohodnout na lékařských rozhodnutích“. „Kdyby můj syn dostal covid, jak bych s tím mohla žít?“ dodala.

Kuba jako první země světa začala očkovat proti koronaviru dvouleté děti

Koronavirus

I u ní soudce rozhodl, že má právo nechat syna očkovat, avšak požadoval, aby rodiče se synem navštívili pediatra, který by objasnil přínosy i rizika očkování.

Ve 41 státech USA musí s očkováním proti koronaviru u dětí mladších 18 let souhlasit rodiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám