Hlavní obsah

V USA popravili sériového vraha, právníci namítali, že není dost inteligentní

Richmond

Ve věznici Jarrat v americkém státě Virginie ve čtvrtek v noci popravili sériového vraha Alfreda Prieta. Nepomohla odvolání jeho právníků zpochybňujících spolehlivost smrticí látky, ani tvrzení, že Prieto je podprůměrně inteligentní, a proto by mu měl být trest změněn.

Foto: Virginia Department of Corrections, ČTK/AP

Alfredo Prieto

Článek

„Skončete to,“ prohlásil podle agentury AP odsouzený těsně před tím, než mu píchli smrtící injekci.

Prieta, původem ze Salvadoru, odsoudili k smrti před pěti lety za znásilnění a vraždu 22leté ženy a zabití jejího přítele před více než dvěma desetiletími. Muž už přitom na vykonání popravy čekal v Kalifornii po odsouzení za znásilnění a vraždu 15leté dívky. Kalifornská justice se rozhodla pro vydání do Virginie, protože usoudila, že tam je větší šance, že bude poprava vykonána.

Úřady v obou státech spojují Prieta ještě s šesti dalšími násilnými úmrtími, na obžalobu v těchto případech už ale nedošlo.

Popravu se na poslední chvíli pokoušeli zastavit Prietovi obhájci. Zpochybnili účinnost sedativa pentobarbital dodaného z Texasu, které bylo součástí smrtícího séra. Argumentovali také, že Prieto je podprůměrně inteligentní, a tudíž je jeho usmrcení protiústavní. Soudy obě námitky zamítly.

Reklama

Výběr článků

Načítám