Hlavní obsah

V USA po 32 letech osvobodili nespravedlivě odsouzeného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago
Aktualizováno

Soud po dlouhých 32 letech pustil na svobodu muže neprávem odsouzeného za znásilnění a vraždu dítěte. Nyní padesátiletý Andre Davis byl osvobozen, když se ukázalo, že na žádném důkazu z místa činu není jeho DNA, uvedl v sobotu server televize Fox News.

Foto: ČTK/AP

Nespravedlivě odsouzený Andre Davis hovoří telefonicky se svou matkou. Mobilní telefon mu drží u ucha jeho otec Richard Davis.

Článek

Podle úřadů strávil Davis ve věznici nejvíc času ze všech odsouzených ve státu Illinois, které soudy po letech zbavily obvinění na základě testů DNA. Davise propustili z věznice s výjimečnou ochranou v Tamms na jihu Illinois v pátek v půl osmé večer.

Policisté Davise zadrželi v srpnu 1980. V domě v Chicagu, ve kterém pobýval, se krátce předtím našlo tělo tříletého děvčátka, které kdosi znásilnil a vážně zranil. Dívka později zraněním podlehla v nemocnici.

K činu se nikdy nepřiznal

Davis se k činu nikdy nepřiznal, porota ho ale shledala vinným. V roce 2004 však odsouzený muž požádal, aby důkazní materiál prošel zkouškou DNA. Tato metoda v době Davisova odsouzení ještě nebyla vynalezena.

Odborníci pak zjistili, že stopy krve ani sperma z místa činu nenese Davisovu genetickou informaci. Jeho DNA se neobjevila ani na jiných důkazních materiálech.

Schována v technické místnosti

Davis byl osudného dne na návštěvě u svého otce. V domě určitou část dne pobýval společně se dvěma bratry, kteří v domě žili a popíjel alkohol. Brutální čin po jejich odchodu z domu však nespáchal, dokázaly nové testy.

Nevlastní otec dívky Rand Spragg uvedl, že nechal dívku hrát si před domem na své zahradě. Naposledy ji viděl, jak sedí pod stromem. Posléze, když ze zahrady zmizela, ji začala rodina hledat. Nakonec byla objevena v domě Davisových bratrů nahá pod prostěradlem v technické místnosti. Svým zraněním ještě ten den v nemocni podlehla.

Foto: ČTK/AP

Fotograf zachytil přes sklo první objetí propuštěného Andre Davise s jeho otcem.

"Pan Davis strávil 32 let ve vězení za znásilnění a vraždu, jež nespáchal," prohlásila právnička Judy Royalová z americké organizace na pomoc nespravedlivě odsouzeným. "Nyní doufá, že se mu podaří obnovit jeho život, pomáhat mu s tím bude jeho rodina," uvedla.

"Vím o něm, že je to velice inteligentní člověk. Vždyť asistoval na přípravě svých odvolání celé roky a jeho doporučení, jak by měli obhájci postupovat, byla velmi dobrá," dodala Royalová.

Royalová rovněž podotkla, že Davis má štěstí, že jeho příbuzní jsou ještě naživu. Mnoho lidí odsouzených k dlouhým trestům se podle ní po odchodu z vězení už se svou rodinou nesetká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám