Hlavní obsah

V USA obvinili hackery z online bankovní loupeže, přišli si na 890 miliónů

New York

Za jednu z největších online bankovních loupeží označují američtí vyšetřovatelé akci mezinárodní skupiny hackerů, kteří s využitím ukradených údajů z debetních karet odčerpali během několika hodin z bankovních účtů až 45 miliónů dolarů (890 miliónů korun). Sedm pachatelů ve čtvrtek v New Yorku americké úřady zatkly a obvinily z bankovní loupeže.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hackeři si za cíl vybrali dvě banky ve Spojených arabských emirátech a v Ománu, sdělili novinářům představitelé amerického ministerstva spravedlnosti. Z bankomatů získali peníze prostřednictvím 40.500 výběrů ve 27 zemích. Všichni zadržení jsou američtí občané z města Yonkers nedaleko New Yorku. Osmý obviněný a vůdce bandy Alberto Yusi Lajud-Pena se koncem dubna v Dominikánské republice stal obětí vraždy. Není zatím známo, zda tento zločin s bankovními krádežemi souvisí.

K nezákonným výběrům došlo loni v prosinci a letos v únoru, uvedli američtí prokurátoři. Hackeři se dostali na servery společností, které zpracovávají finanční transakce držitelů debetních karet. Odblokovali limity pro jednorázový výběr a s pomocí ukradených identifikačních kódů se zmocnili uložených peněz. Získané prostředky se snažili "vyprat" nákupem luxusního zboží.

Od bankomatu s kabelou plnou peněz

Jen v New Yorku a okolí získala takto skupina během necelých tří hodin 400.000 dolarů, když ke svému útoku použila 140 bankomatů. Některé členy bandy při akci zachytily monitorovací kamery, na nichž bylo zřetelně vidět, jak prostor bankomatů opouštějí s kabelou napěchovanou penězi. Při další z akcí během deseti hodin zločinci inkasovali v 3000 bankomatech celkem 2,4 milionu dolarů. Podle expertů jde o druhou největší bankovní loupež v dějinách New Yorku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám