Hlavní obsah

V troskách Fossettova letadla byl nalezen úlomek kosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO
Aktualizováno

V troskách letadla ve východní Kalifornii, které patřilo americkému letci a milionáři Stevu Fossettovi, byl nalezen úlomek kosti. Policie si však podle posledních informací agentury AP není jistá, zdali jde o úlomek kosti lidské. Fossett zmizel před rokem při letu nad pouští v sousední Nevadě a letos v únoru byl úředně prohlášen za mrtvého.

Článek

Americký federální Úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) agentuře AP potvrdil, že experti nalezli ve vraku asi pět centimetrů dlouhý úlomek kosti.

Americký federální Úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) agentuře AP potvrdil, že experti nalezli ve vraku asi pět centimetrů dlouhý úlomek kosti.

Americký federální Úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) agentuře AP potvrdil, že experti nalezli ve vraku asi pět centimetrů dlouhý úlomek kosti."Nevíme, jestli je lidská. Určitě by mohla být," řekl na tiskové konferenci v pátek ráno SELČ šerif okresu Madera County John Anderson jen pár hodin poté, co šéf NTSB uvedl, že šlo o lidskou kost. Potvrdit, či vyvrátit s konečnou platností, zda nalezené ostatky patřily Fosettovi, by měla potvrdit analýza DNA.

„Našlo se letadlo. Nyní můžeme potvrdit, že je to stroj, ve kterém letěl Steve Fossett, když loni 3. září zmizel," řekl maderský šerif. Letadlo bylo zpozorováno ve středu ze vzduchu nad oblastí, kde turisté našli průkaz s Fossettovým jménem a hotovost. Nalezen byl také svetr.

Trup stroje se zcela rozpadl a kusy motoru byly nalezeny ve vzdálenosti několika desítek metrů. Stroj zřejmě narazil do boku hory čelně.

Vrak byl nalezen v horách Sierra Nevady v blízkosti Mamutích jezer ve výši 10 000 stop (cca 3000 metrů). Oblast se dříve neprohledávala, ležela jižněji, než se čekalo, že by vrak mohl být.

Součásti nalezeného stroje Steva Fossettafoto: ČTK/AP

Fossett vzlétl se svou Bellankou 8KCAB Super Decathlon registrační značky N240R 3. září dopoledne z nevadského Yerringtonu. Fossett s sebou měl láhev vody, ale nevzal si padák. Před startem uvedl, že se chce prolétnout nad horami Sierry Nevady.

Nalezené Fossettovy dokumenty foto: ČTK/AP

Rekordman Steve Fossett

Fossett překonal během svého života 116 rekordů, 60 jich stále drží.

Je prvním člověkem, který v roce 2002 obletěl v balónu celý svět. Jako první přelétl v balónu Asii, Afriku, Jižní Ameriku, jižní Atlantik, jižní Pacifik a Indický oceán. Absolvoval nejdelší, ale také nejdéle trvající let v balónu.

V březnu 2005 se stal prvním člověkem, který v letadle sám obletěl Zemi bez mezipřistání a doplňování paliva. Překonal tehdy vzdálenost 37 000 kilometrů.

Loni pak při dalším letu bez mezipřistání uletěl 43 450 kilometrů.

Fossett drží také 13 rekordů v rychlosti plavbě plachetnicí, mimo jiné v rychlosti překonání Atlantiku a v rychlosti obeplutí Země.

Novinky, BBC

Očekávalo se, že se vrátí za dvě až tři hodiny. Když se nevrátil, bylo vyhlášeno pátrání, které bylo neúspěšné. Odvoláno bylo 2. října. Letos v únoru byl Fossett prohlášen za mrtvého.

Reklama

Související témata:

Související články

Americký dobrodruh Steve Fossett je nezvěstný

Třiašedesátiletý milionář a vášnivý letec, který se proslavil rekordními lety kolem Země, se nevrátil z jedné ze svých vzdušných cest. Americké letecké hlídky...

Výběr článků

Načítám