Hlavní obsah

Záchranáři ukončili pátrání po milionáři Fossettovi

Novinky, CNN, BBC,
MINDEN

Po čtrnácti dnech bylo zastaveno pátrání po americkém letci a multimilionáři Stevu Fossettovi, jenž zmizel 3. září a nepodařilo se ho dosud najít. Nevadská vzdušná hlídková služba stáhla i posledních dvacet letadel nasazených do záchranné akce o víkendu. K případnému zásahu jsou připraveny už jen dva stroje. V pátrání ještě pokračuje Národní garda.

Článek

Nevadská letecká hlídková služba ukončila pátrání, protože má pocit, že už propátrala 98 procent z oblasti, kde by se mohl Fossett nacházet, uvedl mluvčí policie Chuck Allen. "Cítí, že udělali vše, co v tuto chvíli bylo možná," dodal.

"Nelíbí se nám to, je to proti naší přirozenosti odejít od pátrání, ale v určitém bodě návratnost klesá," uvedla majorka Cytnhia Ryonová z Nevadské vzdušné hlídkové služby.

Do pátrání bylo nasazeno 45 letadel

Ještě o víkendu po třiašedesátiletém Fossettovi pátralo 20 letadel a 60 záchranářů. Ve době, kdy pátrání vrcholilo, do něj bylo nasazeno 45 letadel. Jen Nevadská vzdušná hlídková služba do pátrání vyslala 28 strojů, které podnikly celkem 245 letů. Další stroje nasadila do pátrání nevadská Národní garda. Major Ed Locke uvedl, že její vrtulníky budou dále hledat, protože mohou léta níže než stroje Nevadské vzdušné hlídkové služby. Pátrání se nyní soustředí na sever Nevady v oblasti Sierry a na východ Kalifornie.

Šerif Allen Veil z okresu Lyon uvedl, že sleduje i privátní pátrání a má v sobě "pocit optimismu, že Fossett je stále naživu."

Rekordman Steve Fossett

Fossett překonal během svého života 116 rekordů, 60 jich stále drží.

Je prvním člověkem, který v roce 2002 obletěl v balónu celý svět. Jako první přelétl v balónu Asii, Afriku, Jižní Ameriku, jižní Atlantik, jižní Pacifik a Indický oceán. Absolvoval nejdelší, ale také nejdéle trvající let v balónu.

V březnu 2005 se stal prvním člověkem, který v letadle sám obletěl Zemi bez mezipřistání a doplňování paliva. Překonal tehdy vzdálenost 37 000 kilometrů.

Loni pak při dalším letu bez mezipřistání uletěl 43 450 kilometrů.

Fossett drží také 13 rekordů v rychlosti plavbě plachetnicí, mimo jiné v rychlosti překonání Atlantiku a v rychlosti obeplutí Země.

Novinky, BBC

Fossett se ztratil 3. září, když se vydal na rutinní tříhodinový let. Protože letěl ve dne za dobré viditelnosti, nebyl povinen sdělit, kam letí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám