Hlavní obsah

V otázce lidských práv ještě máme co napravovat, připustil čínský prezident

– Washington
Novinky, rei

Čínský prezident Chu Ťin-tchao, kterého koncem druhého dne jeho návštěvy v USA poctil americký prezidentský pár státní večeří v Bílém domě, připustil, že Čína má ještě co napravovat v otázce lidských práv. Zdůraznil také odpovědnost a potřebu spolupráce obou supervelmocí a uzavřel obchodní dohody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obama a Chu při večeři probrali i lidská právaVideo: Reuters

 
Článek

Chu se k lidských právům vyjádřil během společné tiskové konference se svým protějškem Barackem Obamou. Připustil, že Čína v této otázce „má stále co dělat“, ale upozornil, že Peking „učinil obrovský pokrok, který svět vidí“.

Obama ocenil mírový vzestup Číny. „Spojené státy mají zájem o to vidět stovky miliónů lidí, jak se dostávají z chudoby,“ řekl.

Obama si šťouchl

V průběhu dne ale americký prezident zmínil i perzekuci čínského disidenta Lioua Siao-poa, který letos získal Nobelovu cenu za mír, ale tu si ani on, ani jeho rodinní příslušníci nesměli vyzvednout.

Hlavy obou států v průběhu dne rovněž zdůraznily potřebu spolupráce obou zemí. Podle čínského prezidenta je nutná sdílená odpovědnost vůči výzvám 21. století.

Obchodní dohody

Chu rovněž v Číně uzavřel obchodní dohody ve výši 45 miliard dolarů (asi 808 miliard korun). Čína mimo jiné stojí o 200 letadel Boeing. [celá zpráva]

Během státní večeře, kterou Obama s manželkou Michelle na počest hosta uspořádali v Bílém domě, se podávaly tradiční americké pokrmy, mimo jiné maineský humr a jablkový koláč. Mezi hosty byli starostové některých amerických měst i zástupci předních firem jako Microsoft, Coca-Cola, Disney atd.

Chu Ťin-tchao se v USA zdrží do pátku. Obě strany návštěvy označují za nejdůležitější za poslední tři dekády.

Reklama

Výběr článků

Načítám