Hlavní obsah

V Nikaragui začali stavět průplav

Managua

Prezident Nikaraguy Daniel Ortega se v pondělí zúčastnil ceremonie k zahájení stavby nové vodní cesty, která má konkurovat Panamskému průplavu. Spolu s čínským majitelem společnosti, která dílo buduje, v místní televizi vyzdvihli kvality projektu kritizovaného tisícovkami obyvatel země.

Foto: Právo

Článek

Několik hodin před Ortegovým projevem zahájil šéf společnosti HKND Group Wang Ťing stavební práce na průplavu o délce 278 kilometrů, které by měly být dokončeny v roce 2019.

Stavba za 50 miliard dolarů (asi 1,1 biliónu Kč) má být podle vlády šetrná k životnímu prostředí a dát desetitisícům místních lidí práci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Farmáři a producenti to vědí velmi dobře, že nás stále prosí o silnice, a že tyto projekty jim a jejich rodinám přinesou větší bohatství,“ vyzdvihl Ortega očekávaný rozvoj infrastruktury spojený se stavbou průplavu.

Ortegovou levicí ovládaný parlament umožnil stavbu kanálu loni urychleným přijetím potřebných zákonů a tisíce obyvatel země nyní prezidentovi vyčítají, že je chce připravit o pozemky, které propadnou Číňanům.

„Nenecháme je vykopnout nás z našeho vlastnictví. Raději zemřeme, než svůj majetek dáme Číňanům,“ řekl jeden z vůdců farmářských protestů Orlando Ocampo.

Kritikou projektu nešetří ani ekologové, kteří vládě vyčítají, že ignoruje dopady stavby na životní prostředí a vliv budoucí nákladní dopravy, která podle nich ohrozí jezero Nikaragua, hlavní zdroj pitné vody v zemi.

Projekt podle něj může vytvořit v Nikaragui, která je jednou z nejchudších zemí Latinské Ameriky, až 50 tisíc nových pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám