Hlavní obsah

V Montaně se zřítil strategický bombardér B-1B

Novinky,

V americkém státě Montana spadl 19. srpna strategický bombardér B-1B Lancer. Čtyřčlenná posádka se zachránila a utrpěla jen menší zranění. Stroj je zcela zničen, uvedla televize CBS. O příčině nehody nebylo nic uvedeno.

Foto: Profimedia.cz

B-1B Lancer

Článek

Podle mluvčího letecké základny Ellsworth ve městě Rapid City se bombardér zřítil v pondělí ráno u Broadusu. Na palubě byli dva piloti a dva operátoři zbraňových systémů, kteří se katapultovali ještě před dopadem nadzvukového letounu s měnitelnou geometrií křídla na zem

Svědci viděli, jak se k zemi snášelo několik padáků. Ještě před pádem stroje slyšeli explozi. Z místa pak stoupal hustý dým. Místo dopadu se změnilo v černé spáleniště.

„Aktivně pracujeme, abychom zajistili bezpečnost všech členů posádky. Poslali jsme lidi, kteří zabezpečili místo pádu. Spolupracují úzce s místními úřady,“ řekl plukovník Kevin Kennedy, který velí 28. bombardovacímu křídlu.

Na základně Ellsworth v Jižní Dakotě působí dvě ze tří squadron 28. bombardovacího křídla se 28 bombardéry B-1B.  Americké letectvo USAF má ve výzbroji asi šedesát těchto strojů.

B-1 byl určen pro jadernou válku

Jde o teprve druhou velkou havárii letadla B-1B v novém tisíciletí. V roce 2001 se stroj tohoto typu zřítil v Indickém oceánu u základny Diego Garcia. I tehdy se osádka zachránila.

B-1 byl v šedesátých letech projektován jako nosič jaderných zbraní, který měl proniknout na nepřátelské území při nízkém letu nadzvukovou rychlostí, a tedy pod tehdejším radarovým deštníkem. Existence skoro třímachového sovětského záchytného stíhače MiG-31 ale ukázala, že původní idea by už nefungovala.

Související témata

Vzhledem k tomu, že strategické bombardéry B-52 stárly a pro konflikt mezi supervelmocemi se přestávaly hodit, byla vyvinuta upravená verze B-1B s nižší rychlostí plánovaná jeho přechodný typ, než bude zařazen do výzbroje neviditelný bombardér B-2 Spirit. Nasazen byl už v první válce v Perském zálivu, v Kosovu a v novém tisíciletí nad Irákem i Afghánistánem.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám